FREE shipping & returns | 30 day return policy

4 manieren om je garderobe te verduurzamen

Sinds dat Rosanne en ik dit avontuur zijn begonnen ben ik zoveel bewuster bezig met mijn kleding. Niet alleen zorgde COVID-19 ervoor dat ik minder shopte, ook de kennis die ik opdoe met Roses & Lilies zorgt ervoor dat ik anders omga met mijn kleding. Eerlijk gezegd heb ik soms nog wel de neiging om de stad in te gaan en elke winkel leeg te shoppen. Gelukkig laat mijn bewustzijn (en portemonnee ;)) dat niet toe, maar het gevoel is er wel. Dat is niet erg denk ik. Het is immers een proces waar ik in zit. Wel ben ik opzoek gegaan naar manieren om mijn garderobe te verduurzamen en die wil ik graag met jullie delen. Dus hier komen wat tips, zodat we samen bewuster met onze kleding om kunnen gaan 🙂 

Hergebruiken

Iets waar ik vroeger van droomde was een gigantische kledingkast vol met kleding, schoenen, tassen, sieraden, noem het maar op. Ik wilde elke dag van de week iets anders aan kunnen en voor elk feestje of gelegenheid moest een nieuwe outfit worden aangeschaft. Want ja, ik kon natuurlijk echt niet 2x dezelfde outfit aan. 

Die instelling is inmiddels wel veranderd. Het is niet erg om een paar keer per week dezelfde outfit aan te hebben. Daarnaast kan je vaak met dezelfde kleding verschillende outfits creëren door andere accessoires of schoenen toe te voegen. Ook de styling van je haar kan ervoor zorgen dat een outfit er heel anders uitziet. Als je moeite hebt met het bedenken van verschillende outfits dan staan er op YouTube en Instagram genoeg video’s die je hierbij kunnen helpen!

Herstellen

Wat ook een optie is om langer met je kleding te doen is herstellen. Zit er een scheur in je broek of is er een knoopje losgeraakt? Dan kan je dit eigenlijk heel makkelijk zelf of laten maken en is je item weer zo goed als nieuw. Dat scheelt weer afval en geld voor het kopen van een nieuw item. Ook wanneer je een item simpelweg niet meer leuk vindt, kan je dit ook zelf of laten veranderen. Tot op zekere hoogte natuurlijk. Ikzelf was vroeger best fan van diy’s. Dit is een goede oplossing om een nieuw leven te geven aan je bestaande kleding. Wat ook kan zijn kleine aanpassingen. Om een voorbeeld te noemen heb ik een mom jeans waar ik niet meer helemaal tevreden over ben . Deze mom jeans heb ik al een tijdje geleden gekocht en hij zit nog goed! Alleen vind ik dat de pijpen iets te wijd zijn aan de onderkant. Dus ik ga binnenkort deze laten innemen. Niet heel veel want het blijft wel een mom jeans natuurlijk maar gewoon ietsjes, omdat ik denk dat dat net wat leuker staat. Op deze manier kan je een item weer wat langer in je kast laten hangen.

Recyclen 

Nummer 3 van de 4 tips gaat over het recyclen van je kleding. Dit kan op verschillende manieren. Je kan je kleding doneren in van die textielbakken, maar dan heb je geen grip op waar je kleding terechtkomt. In een vorige blog geef ik hier meer uitleg over. Ook kan je, je kleding verkopen. Er bestaan nu apps zoals United Wardrobe of Vinted waar je zelf je kleding kan verkopen. Super leuke manier om je kleding een tweede leven te geven. Iemand anders is happy met een nieuw item en jij krijgt er nog een leuke vergoeding voor. Win win! Niet alleen via apps kan je kleding verkopen. Er bestaan ook tweedehands winkels waar je je items kan verkopen. Een voorbeeld hiervan is ,,Appel & Ei. Echter is dan niet de volle pond voor jou. Je moet dan iets afstaan aan de winkel.

Lees ook: Waar gaat jouw gedoneerde kleding naartoe?

Aan de andere kant van recyclen staat het kopen van tweedehands kleding. Tweedehands wordt steeds populairder en is een heel duurzame en goedkopere manier om je garderobe te verduurzamen. 

Huren en lenen

Zoals ik in het begin zei wilde ik vroeger voor elke gelegenheid een nieuwe outfit. Dit gaat in kosten natuurlijk best oplopen en al helemaal als je die kleding maar 1 keer draagt. Dat is gewoon zonde. Wat een heel simpele oplossing is om toch een ‘nieuwe’ outfit te hebben voor je feestje is lenen. Kijk bij vriendinnen of zij nog iets leuks hebben hangen. Ikzelf heb al vaak genoeg kleding geleend als ik iets nieuws wilde en geen geld had of geen zin had om iets te kopen wat ik 1 keer zou dragen. Ook bestaan er nu toffe initiatieven waarbij je items kan huren. Een voorbeeld hiervan is ,,My Dressoir of ,,Share a Masterpiece. Bij deze zaken kan je kleding huren voor een bepaalde periode of je kan ook een abonnement nemen en iedere maand of kwartaal nieuwe items toegestuurd krijgen, super leuk! Zo zie je maar weer dat er al voor een hoop dilemma’s oplossingen bestaan.

Duurzame merken

En dan natuurlijk valt het shoppen van duurzame merken ook in deze lijst van manieren om je garderobe te verduurzamen. Dit is denk ik wel de meest lastige stap voor nu. Ik zit zelf ook regelmatig te kijken om iets te shoppen bij dit soort merken, maar wat mij opvalt is dat het vaak toch niet mijn stijl is of dat het te duur is. De vorige tips die ik gaf zijn naar mijn mening toegankelijker om toe te passen in je omgang met kleding. De prijs van duurzame kleding ligt ook hoger. Dat vind ik niet per se erg. Het is vaak een eerlijke prijs vergeleken met fast fashion prijzen en het zorgt ervoor dat je goed gaat nadenken of je datgene wel echt nodig hebt. Als je er dan na eventjes nadenken toch voor besluit om het te kopen, dan maakt dat het item extra speciaal vind ik. Dan wil je het toch heel graag en heb je geïnvesteerd in een mooi en kwalitatief product wat jaren bij je zal blijven. Dat heeft toch wel iets.

Lees ook: ,Mijn favoriete duurzame merken

Lees ook: ,Mijn top 5 fanoriete merken

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt gehad en dat we samen weer verder kunnen met het verduurzamen van onze garderobe. Als je nog vragen of goede tips hebt, laat het dan weten in de comments! 

Leave a Reply

Your email address will not be published.