FREE shipping & returns | 30 day return policy

De huidige mode-industrie

Hi,

In onze eerste post vertelde we je dat wij dit merk zijn begonnen vanwege ontdekkingen over de huidige situatie in de mode-industrie en dat wij hier graag verandering in willen brengen. In deze blog zullen we uitleggen wat wij bedoelen met deze ontdekkingen.

,Lees blog: Wie zijn wij?

Er zijn veel aspecten binnen de modebranche. De meest bekende onderdelen zijn de stoffen en de productie. Maar hier zit nog zoveel achter. Toen Rosanne en ik besloten om iets te gaan doen met mode zijn we begonnen met onderzoek. Wat is nu precies het probleem? Tijdens het lezen van vele artikelen kwam meerdere malen de documentaire “,,The True Cost” ter sprake. Het leek ons dan ook een goed idee om deze te bekijken.

Waar wij achter zijn gekomen tijdens het zien van deze docu is dat er niet maar één probleem is in de mode-industrie. Zo is er sprake van veel CO² uitstoot, watergebruik, watervervuiling, chemicaliën en slechte werkomstandigheden. Wat ‘veel’ is zullen wij aan de hand van wat cijfers proberen uit te leggen.

,,De mode-industrie is na de olie-industrie de meest vervuilende industrie wereldwijd. Deze branche is verantwoordelijk voor zo’n 10% van de gehele CO² uitstoot. Dit is meer dan de uitstoot van de lucht- en scheepvaart bij elkaar. De uitstoot komt onder andere door het weggooien van de kleding. We zitten in een fase waarin fast fashion het normaal is. Dit zorgt voor overproductie en dus een hoop weggooien. Daarnaast is de kleding erop gemaakt dat het enkele keren (lees 5 à 6) wordt gedragen, vervolgens wordt weggedaan en weer nieuwe kleding wordt gekocht. Sommigen merken hebben tegenwoordig wel 12 (of zelfs 52) collecties per jaar.

Daarnaast spraken zij ook over watergebruik en watervervuiling. ,,Gemiddeld is er 2700 liter water nodig om een katoenen t-shirt te realiseren. Het watergebruik zit hem vooral in de katoenteelt. De katoenteelt is met 2,5% van het wereldwijde watergebruik, het meest verslindende gewas. Maar ook de vervuiling van het water speelt in een rol in het probleem van de modebranche. In de documentaire is te zien hoe een meer wordt gebruikt om het vervuilde water in te dumpen. Het water van het meer is compleet verkleurd. Dit heeft ook gevolgen voor de gezondheid van mensen en dieren die hier zichzelf in wassen en uit drinken.

Vervuild water door het verven van kleding | Foto: REUTERS Rafiquar Rahman

Om de fast fashion industrie bij te houden, worden er chemicaliën gebruikt om de katoenteelt te vergroten en versnellen. Dit en de chemische stoffen van de verf in het water brengt ziektes met zich mee. Huidziektes, lichamelijke ziektes, enz. Pasgeboren kindjes worden met ziektes geboren en een extreem kleine kans op een goed leven. Dit kwam hard binnen toen wij deze documentaire keken…

En natuurlijk wordt er ook gesproken over de werkomstandigheden van de kledingfabrieken. Ze vertellen over de Rana Plaza-ramp, over de werkdruk, over het lage loon en hoe de mensen mishandeld worden op de werkvloer. Dit stuk heeft zoveel indruk gemaakt op ons dat het ook lastig is om dit goed te verwoorden. Om dit echt te snappen kun je het best ‘The True Cost’ kijken.

Hoeveel impact dit heeft op mens en milieu hebben wij nu een beetje geprobeerd te beschrijven, maar eigenlijk komt het het best binnen door het zien. Verdiep je in waar je kleding vandaan komt en denk na over je aankoop. Het is een heftig onderwerp en misschien niet de leukste blog die je van ons zal lezen, maar het lijkt ons goed om dit onder de aandacht te brengen.

Voor ons is dit ook nog een proces van leren en weten waaraan we goed doen. Wij willen over dit onderwerp meer te weten komen. Heb jij tips of informatie laat het ons weten!

Leave a Reply

Your email address will not be published.