FREE shipping & returns | 30 day return policy

Kijken: aflevering Pointer over de kledingafvalberg

Afgelopen weekend heb ik een aflevering van Pointer op NPO gekeken. Mij werd verteld dat er een aflevering over de kledingindustrie gemaakt was. Die moest ik natuurlijk zien! Ookal hebben we hier al wat blogs aan toegewijd, wil ik nog wat dieper met jullie op de kledingafvalberg in gaan. 

pointer de kledingafvalberg
Bron: Pointer

Nu de winkels alweer een tijdje open zijn, zijn we in Nederland massaal gaan shoppen. En met een gerust hart, want het is duurzaam als je de fast fashion industrie mag geloven. Maar is dat ook zo? Als je eerdere blogs van ons of over duurzame mode hebt gelezen weet je al dat dit niet zo is. Kleding van fast fashion merken is spotgoedkoop, waardoor de arbeiders extreem lage lonen krijgen. Vervolgens gooien we met hetzelfde gemak, als dat we kleding kopen, ook weer kleding weg. Gemiddeld dragen we een kledingstuk zo’n 9 keer voordat we het weggooien.

Afgedankte kleding

We kopen ongeveer 46 kledingstukken in een jaar, waarvan we na een jaar 6 items laten hangen en de rest bij het afval gooien. Opgeteld is dat per jaar 300 miljoen kilo aan kleding dat we weggooien. Hiervan belandt 45% bij kringloopwinkels en kledinginzamelaars. Vervolgens wordt de kleding gesorteerd. Is de kleding van goede kwaliteit en ziet het er nog mooi uit? Dan is het geschikt voor doorverkoop in Nederland en Oost-Europa. Is de kleding nog wel mooi en draagbaar, maar is de kwaliteit minder goed? Dan gaat het naar handelaren in Afrika.  

In theorie zou je denken dat wanneer kleding van fast fashion merken niet meer herdraagbaar is, het gerecycled moet worden. Helaas kan veel niet worden gerecycled. Veel kleding is gemaakt van een combinatie van stoffen (vaak synthetische stoffen) die niet gerecycled kunnen worden.

Lees ook: Een wetsvoorstel voor eerlijke productie

Fast fashion

Fast fashion merken zeggen groen en duurzaam te zijn. Ze bieden 15% korting op de volgende aankoop wanneer jij je oude kleding bij hen inlevert, zodat zij dit kunnen recyclen. Deze merken proberen je hiermee gelijk weer te verleiden om nieuwe kleding te kopen. Terwijl in werkelijkheid jouw oude kleding niet gerecycled wordt. Fast fashion stoffen zijn niet goed genoeg om nieuw bruikbaar textiel van te maken. Jouw oude kleding wordt gewoon verbrand. 

Goedkope stoffen

Veel tweedehandskleding dat terecht komt bij inzamelaars is nog herdraagbaar, maar ook zij merken dat fast fashion een groeiend probleem is. Fast fashion merken gebruiken volgens de inzamelaars veel stretch en synthetische stoffen. Dit is nog te moeilijk om te recyclen. Daarnaast merken inzamelaars dat de kwaliteit van het textiel ook steeds maar slechter wordt. 

kledingafvalberg

Volgens Joop Hazenberg (milieuactivist) stoot kleding meer CO2 uit dan scheepvaart en luchtvaart bij elkaar. Als we zo doorgaan verviervoudigen we in 2050 het aantal kleding dat we nu kopen. Nu zitten we wereldwijd op 80 miljard kledingstukken per jaar. Wat dus zou betekenen dat we in 2050 320 miljard kledingstukken per jaar kopen.

Fast-fashion speelt in op ons gevoel door al die mooie filmpjes waarin zij willen laten zien dat ze duurzaam zijn. In werkelijkheid wordt er minder dan 1% van de afgedankte kleding gerecycled. Ook volgens de overheid móét dit anders. Zij vinden dat je van een oude trui een nieuwe trui moet kunnen maken: circulariteit. In 2025 moet 25% van het textiel gerecycled zijn. Maar is dat wel haalbaar? In hoeverre is afgedankte kleding wel recyclebaar?

Textielrecycling

Volgens Tich Vanduren (Textielrecycling Frankenhuis) valt er uit kleding gemaakt van synthetische stoffen geen vezels te halen. “Je kan er niks meer mee, dus wordt het verbrand.” Van oude jeans worden bijvoorbeeld auto onderdelen gemaakt. In de textielrecycling fabriek worden de herbruikbare materialen in stukjes gehakt en gemengd. De gemengde materialen gaan naar een vilterij en worden daar tot een dikke vilt stof gemaakt. Dit wordt gebruikt voor de isolatiemateriaal van auto’s. 

Dit proces noemen we linear. Wanneer er eenmaal auto onderdelen van gemaakt zijn, kan het nooit meer worden vermaakt tot jeans. Helaas zijn we er nog niet, want we willen naar een circulair proces. 

De fast fashion filmpjes worden erg geromantiseerd. In deze filmpjes laten ze zien hoe hun recycling of circulair proces eruit ziet. Hierbij zie je bijvoorbeeld dat er uit kleding spierwitte vezels ontstaan. Volgens Tich Vanduren kan dit niet. “Uit een blauwe jeans komen geen witte vezels.” 

Bedrijfskleding

Later in de aflevering komt Shirley Schijvens aan het woord. Zij heeft het een aantal jaar het roer omgegooid in het familiebedrijf Schijvens Corporate Fashion, omdat ze besefte hoe vervuilend de kledingindustrie daadwerkelijk was. Ze wil het bedrijf nu zo circulair mogelijk maken. Oude bedrijfskleding wordt ingezameld, zodat hier vervolgens weer nieuwe bedrijfskleding van gemaakt kan worden. 

Daarnaast gebruiken ze in het bedrijf ook de methode ‘Design for Recycling’. Waarbij kleding zo wordt ontworpen dat er tijdens het designen rekening mee wordt gehouden dat het over een aantal jaar makkelijk te recyclen is. Bijvoorbeeld bedrukte shirts zijn erg moeilijk te recyclen. Het bedrukte deel moet eerst uitgeknipt worden, zodat de rest van het shirt nog wel gerecycled kan worden.

Bedrijfskleding Defensie & Politie

In deze aflevering van Pointer duiken ze ook nog even in de uniformen van de overheid. Op de website wordt namelijk beweerd dat de uniformen volledig circulair zijn. De logo’s worden uit de pakken geknipt en de stukken overgebleven stof worden gesorteerd en aan de hoogste bieder verkocht. 

Peter-Paul Vosters is een handelaar in legerartikelen. Hij vertelt dat hij alleen de tassen en slaapzakken kan gebruiken voor de doorverkoop. De rest van de verknipte kleding gaat vervolgens alsnog naar de stort. 

De overheid checkt dus niet of de kleding daadwerkelijk wordt gerecycled. Defensie “hoopt” vooral dat de opkoper de kleding recycled, maar in werkelijkheid zijn de stoffen niet eens herbruikbaar. Volgens Defensie ligt de verantwoordelijkheid bij de koper en kunnen ze zichzelf circulair noemen als ze de kleding op deze manier aanbieden.

Van handdoek naar garen

Gelukkig eindigt de aflevering nog met positieve noot. Ger Brinks, de uitvinder van de SaxCell vezel, maakt van oude witte handdoeken nieuwe wit garen. De handdoeken worden chemisch behandeld in grote wasmachines, waardoor het makkelijk scheurbaar wordt. Dit pulp wordt weer omgezet naar vezels en van de vezels kunnen weer garen gemaakt worden. 

Op dit moment kunnen ze 40 kilo handdoeken verwerken. Om dit op grote schaal te kunnen uitvoeren heeft Ger Brinks zo’n 20 miljoen euro nodig. Kleding met kleurstoffen zoals de uniformen van defensie zijn voor dit proces nog te moeilijk te verwerken.

Na het bekijken van deze aflevering was ik toch wel nieuwsgierig geworden naar een paar aspecten. Susan en ik moeten af en toe natuurlijk onderzoek doen naar verschillende stoffen voor nieuwe collecties. Hierbij zijn we wel eens 100% gerecycled katoen of 100% gerecycled Tencel lyocell tegengekomen. Dit is nog wel op hele kleine schaal, maar het bestaat wel al. En zou je dus van een oud shirt weer een nieuw shirt moeten kunnen maken.

In dit aanvullende artikel van Pointer wordt besproken dat jeans relatief goed te recyclen zijn. Dit komt, omdat jeans (vaak) gemaakt zijn van 1 materiaal, bijvoorbeeld katoen. Hiervan worden nieuwe vezels gemaakt, zodat er uiteindelijk een nieuwe broek gemaakt van kan worden. Lastig wordt het als de broek gemaakt is van een combinatie van stoffen, bijvoorbeeld met veel stretch. In het artikel vermelden ze dat een paar procent elastaan niet erg is, echter dat tegenwoordig broeken gemaakt worden van katoen, polyester en elastaan. We zijn er helaas nog niet met de technologie dat we deze stoffen kunnen losweken tot grondstoffen, dus worden deze kledingstukken verbrand. 

Gelukkig wisten we hier al een groot deel van en proberen we met Roses & Lilies al zo veel mogelijk met 1 stof te werken per item, zodat het uiteindelijk makkelijk gerecycled kan worden. Daarnaast gebruiken we stoffen van goede kwaliteit waardoor jij lang kan genieten van je aankoop. 

Bekijk hier de aflevering: https://pointer.kro-ncrv.nl/de-kledingafvalberg#gs.2uzx4y

Leave a Reply

Your email address will not be published.