FREE shipping & returns | 30 day return policy

De leukste duurzame sieradenmerken – Deze 5 super leuke merken wil je hebben!

Naast dat ik me afgelopen jaren veel heb verdiept in duurzame mode, begint nu ook de interesse voor duurzame sieraden te groeien. Ik hield altijd wel van minimalistische sieraden. Niet te veel poespas. Echter de laatste trends met ketting layering en meerdere chunky ringen heeft nu toch ook mijn interesse gewekt. In dit artikel bespreek ik de leukste duurzame sieradenmerken, maar eerst wat achtergrond informatie over de duurzaamheid van sieraden.

Lees ook: R&L nieuws #2

De leukste duurzame sieradenmerken

Sieraden kunnen je outfit transformeren tot een chique of stoere outfit. Bij veel sieraden, net als fast fashion, zitten niet zulke glamorous verhalen. Het delven naar goud, zilver en edelstenen gaat vaak gepaard met slechte arbeidsomstandigheden en kinderarbeid.

85% van het goud dat wordt gedolven wordt op grootschalige manier gedaan. Hier werken niet veel mensen, maar als er iets fout gaat (bijvoorbeeld bij het afvoeren van giftige stoffen) heeft dit veel nadelen voor het milieu. 

De andere 15% komt van kleinschalige mijnbouw. Hier speelt veel problematiek bij de arbeiders. De gebieden waar goud gedolven wordt zijn vaak droge, bergachtige gebieden. Er is voor de mensen die hier wonen bijna geen andere manier om een inkomen te verdienen anders dan mijnbouw. In deze gebieden leven arbeiders in barre omstandigheden, heerst er armoede en is onderwijs schaars. Hierdoor weten en kunnen mensen zich niet beschermen tegen gifstoffen en zijn hier zich niet bewust van. Daarnaast is de vraag of deze arbeiders wel een eerlijke prijs krijgen voor het goud. 

Fairtrade keurmerk goud

Keurmerk Fairtrade goud

Als je voorkeur uitgaat naar echt gouden sieraden, kies dan vooral goud dat een Fairtrade keurmerk heeft. Net als je dit hebt voor koffie, chocola en katoen, heb je ook een Fairtrade keurmerk voor goud. Dit is goud dat komt van kleinschalige mijnbouw dat werkt volgens de Fairtrade-principes.

Als je kiest voor Fairtrade goud dan betekent dit dat er geen sprake is van kinderarbeid en dat de mijnwerkers goede bescherming dragen om hun werk veilig uit te kunnen voeren. Daar komt bij dat de mijnwerkers ook een eerlijke prijs voor hun goud krijgen. 

De leukste duurzame sieradenmerken 

Gelukkig zijn er tegenwoordig veel leuke sieradenmerken die zich inzetten voor eerlijke verantwoorde sieraden. Deze 5 duurzame sieraden merken zijn mijn favoriet. 

CosmosArtium

Een vriendin van mij wees op dit leuke sieradenmerk. CosmosArtium is opgericht door Chiara. Zij startte in november 2020 met het maken van sieraden. Hiervoor gebruikt zij vegan gecertificeerde polymere klei merk. Al haar sieraden ontwerpt en maakt ze zelf. Ik sprak met Chiara over haar sieradenmerk.

Chiara: “Klei van polymeer is geen duurzaam product op zich, omdat het een mix is van klei en plastic. Je kan er online veel slechte verhalen over lezen, maar na mijzelf er veel over ingelezen te hebben gebruik ik toch dit product. Waarom? Dit product gaat een eeuwigheid mee. Met de juiste zorg zullen de sieraden niet breken of beschadigd raken, dus kan je ze zonder problemen elke dag dragen.” 

“In het verleden werden in deze soort klei hele slechte weekmakers gebruikt, die erg gevaarlijk zijn voor mensen. Veel van de informatie op internet over de veiligheid van polymeerklei, zoals een artikel uit 2002 geschreven door een lobbyistische organisatie in Vermont, is verouderd en verwijst naar ftalaten (esters of zouten van ftaalzuur) die niet meer worden gebruikt. De merken die ik gebruik zijn veganistisch, biologisch afbreekbaar, niet giftig en veilig te gebruiken in kinderspeelgoed, medische producten en alle soorten PVC.” 

“De tweede factor is het recyclen van het product zelf en de nul-afval ethiek erachter. Alle kleuren zijn helemaal opnieuw gemaakt, met restjes van oudere stukken. Zelfs de reeds gebakken fouten worden vermalen en gebruikt als een mix van een nieuwe batch. Zero waste zijn is voor mij een van de belangrijkste dingen. Het creëren van een bedrijf dat helemaal geen afval kent, is een van mijn belangrijkste punten.”

“Laten we het hebben over vondsten, uitstekers en ringetjes. Al mijn vondsten zijn gekocht bij andere kleine bedrijven, om de grote onderneming te helpen bestrijden en andere makers te helpen overleven met hun kleine bedrijf. Qua verpakking zijn al mijn verpakkingen volledig plasticvrij en gemaakt met gerecycled materiaal en karton. Daarom geloof ik in mijn bedrijf, het concept en de ethiek erachter.”

Hey Harper

Hey Harper is een Portugees sieradenmerk dat bewust niet kiest voor echt goud, maar voor hoge kwaliteit waterproof roestvrij staal dat niet ten koste gaat van de aarde en de portemonnee. 

De sieraden van Hey Harper zijn waterproef. Ze beloven dat je ermee kan douchen, zwemmen en sporten en dat het dan nog niet zal verkleuren. Zodra dit wel gebeurd, heb je een garantie en zullen ze kostenloos worden vervangen. De sieraden worden gemaakt van roestvrij staal. Dit is 100% recyclebaar en de materialen kunnen gemakkelijk worden gescheiden. Daarnaast is er niet veel energie nodig om dit materiaal op te graven. Het roestvrij staal wordt vervolgens gecoat met PVD (the green coating technology). 

Ik heb zelf een tijdje verguld gouden sieraden gekocht, maar dat verkleurde bij mij heel snel en zag er niet meer mooi uit. Ik gooide het na een tijdje weer weg, want het was gewoon niet meer mooi. Super zonde natuurlijk. Misschien is roestvrij staal een beter alternatief.

Fau Atelier

Een ander uniek sieradenmerk is Fau Atelier, opgericht in Utrecht. Alle sieraden zijn geïnspireerd op verschillende kunstwerken van de 19e en 20e eeuw. De prints worden door de oprichtsters met de hand geschilderd. Daarnaast worden alle sieraden lokaal met de hand gemaakt. 

Wild Fawn

Wild Fawn is een juwelier uit Londen. De oprichtster is zich bewust van de impact die het winnen van goud heeft op het milieu en de mensen. Daarom maken ze alleen prachtige, tijdloze sieraden die gemaakt zijn van gerecylced of Fairtrade goud. De sieraden worden van 100% goud of 100% zilver gemaakt, zodat ze lang meegaan en makkelijk om te smelten/te recyclen zijn. 

Deze duurzame sieraden worden gemaakt op bestelling, zodat Wild Fawn niet met overgebleven voorraden hoeft te zitten die niet verkocht kunnen worden. 

Riverstone

Riverstone is ook weer een Nederlands sieradenmerk. De oprichtster, Ronja, is begonnen in 2013 waar ze met haar reis door Indonesië geïnspireerd raakte om sieraden te ontwerpen. Ze laat zich inspireren door de natuur en stilte. Ze heeft haar eigen fabriek opgezet in Indonesië om zo eerlijk en duurzaam mogelijk te produceren.  

1 reply on “De leukste duurzame sieradenmerken – Deze 5 super leuke merken wil je hebben!”

Leave a Reply

Your email address will not be published.