FREE shipping & returns | 30 day return policy

Duurzame keuzes bij de Bijenkorf

De duurzamere keuzes hebben ze voor bijna elke categorie, echter houd ik het voor nu bij de dameskleding. ,De Bijenkorf geeft aan als toonaangevend modehuis te streven naar een transparante mode-industrie waarin duurzaamheid de norm is. Dit klinkt in ieder geval al goed!

Een bij in de natuur

Nieuw en oud

De Bijenkorf heeft 509 duurzamere artikelen in de categorie dameskleding. Aardig wat keuze dus! Wat mij opvalt is dat ik meteen bekende merken van de Bijenkorf zie, zoals Baum und Pferdgarten, Samsoe & Samsoe en Selected Femme. Maar dan kijk ik tussen de verschillende merken en zie ik toch wel wat nieuwe gezichten. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik al een tijdje niet op hun website heb gekeken (voornamelijk uit zelfbescherming) en dat ik vanwege Corona ook niet bij hen binnen geweest, dus ik weet niet 100% zeker of deze merken nieuw zijn. Die ‘nieuwe’ merken zijn ook vooral zwemkleding en jassen en hier kijk ik eigenlijk sowieso niet zoveel voor bij de Bijenkorf. Dit neemt niet weg dat de Bijenkorf zich dus wel degelijk bezighoudt met het verduurzamen van hun aanbod. 

Duurzame stoffen

Wat de Bijenkorf goed doet is dat ze bij de kleding ‘duurzamer’ erbij zetten in plaats van ‘duurzaam’ zo dekken ze zichzelf in. Er staan namelijk een aantal merken tussen die niet geheel duurzaam zijn, maar toch onder de duurzamere keuzes vallen bij de Bijenkorf. Dit geeft ook wel aan dat duurzaam een ruim begrip is, zoals wij in een van onze eerdere blogs ook al benoemde. Wat de duurzamere keuzes bij de Bijenkorf duurzamer maakt zijn de stoffen. Bijna alle kleding is gemaakt van biologisch katoen, lyocell of van gerecyclede stoffen. Dus qua kleding materiaal zit het goed!

Dit label gebruikt de Bijenkorf om aan te duiden dat iets duurzaam is.

‘Goede’ merken

Betekent het dan dat de merken die bij de duurzamere keuzes horen ook goede merken zijn? Zoals ik in de blog ‘,,De huidige situatie in de mode-industrie‘ aangaf is niet alleen de stof een probleem in de mode-industrie. Er zitten meerdere pijnpunten in het proces van kleding maken, waaronder de werkomstandigheden. Dat merken die kleding maken van duurzame en gerecyclede stoffen betekent niet direct dat dit ook op een ethisch verantwoorde manier wordt gedaan. Levi’s heeft met zijn 84 artikelen veruit de meeste items tussen de duurzamere keuzes staan. Maar het merk produceert in landen waar het ,risico op werk uitbuiting het hoogst is en kan geen bewijs aantonen dat de medewerkers een leefbaar loon ontvangen. Best wel dubbel dus. Wel goede stoffen gebruiken, maar alsnog een groot probleem ontwijken wat betreft mensenrechten. Wel geeft de ,Bijenkorf aan in 2025 voor 100% te willen bestaan uit duurzamere merken, waarbij verantwoorde productie en duurzame materialen de belangrijkste criteria zijn.

Het is een begin

Na dat gezegd hebbende vind ik het uiteraard goed dat een toonaangevend warenhuis als de Bijenkorf zich inzet voor een betere toekomst voor de mode-industrie. Er is een begin gemaakt en hopelijk zal uiteindelijk de duurzamere keuzes geen optie meer zijn, maar is alle kleding duurzaam 🙂 

P.s. Wil je er zeker van zijn dat jouw kleding gebruikt maakt van duurzame stoffen en ethisch verantwoord geproduceerd wordt? Kijk dan op Good On You, hier worden merken beoordeeld op planet, people en animals. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.