FREE shipping & returns | 30 day return policy

Duurzame, plantaardige stoffen

De vorige keer vertelde ik dat we alleen met plant-based stoffen gaan werken bij Roses & Lilies en waarom we dat doen. Daarom is het misschien ook leuk om te lezen welke stoffen dan precies plant-based en duurzaam zijn. 

Stof van Tencel Lyocell

Lyocell

,,Tencel is de merknaam die vaak wordt gebruikt voor de stof Lyocell.

Lyocell wordt van natuurlijke kunstvezel gemaakt. Het is een 100% natuurlijk en duurzaam product dat wordt gemaakt van cellulose uit houtsnippers. Het hout komt uit duurzame bossen waar voor elk gebruikte boom, een nieuwe geplant wordt. Bij de productie wordt het water en de chemicaliën hergebruikt door het gebruik van een gesloten systeem (closed-loop). Hierdoor besparen ze energie, water en zijn ze lief voor het milieu. 

Lyocell is een veelzijdig product dat superzacht aanvoelt. Het kan vocht goed opnemen (zelfs beter dan katoen) en is ook nog eens biologisch afbreekbaar.

Biologisch katoen

Bij normaal katoen wordt enorm veel kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Niet echt goed voor het milieu. Het voordeel hiervan is dat de kans klein is dat de oogst zal mislukken, maar een groot nadeel is dat het ten koste van de gezondheid van de boeren en erg slecht is voor het milieu. Ook is er enorm veel water nodig om een kledingstuk van katoen te maken. De chemicaliën die worden gebruikt zijn enorm duur. En als je ‘The True Cost’ hebt gekeken zul je zien dat het bedrijf dat deze dure chemicaliën maakt ook de (dure) medicijnen produceren voor de boeren die hier ziek van worden. 

Biologisch katoen wordt zonder kunstmest en pesticiden gemaakt. Ook zitten er strenge regels aan in het gebruik van water. De boeren besparen op dure chemicaliën, maar de kans is weer groter dat oogst zal mislukken waardoor ze minder kunnen verkopen. Hierdoor is biologisch katoen duurder dan gewoon katoen. Katoen moet wel aan eisen voldoen voor dat het biologisch mag heten. Let hiervoor op het GOTS keurmerk. 

Lenzing EcoVero

EcoVero is een duurzame versie van viscose. Viscose is een stroperige vloeistof dat gebruikt wordt voor het maken van rayongarens en cellofaan. Bij de gewone productie van viscose wordt koolstofdisulfide gebruikt en dit blijkt enorm schadelijk voor het milieu te zijn. EcoVero is een beetje vergelijkbaar met Lyocell en heeft een luxe uitstraling. Het wordt gemaakt van houtpulp uit FSC en PEFC gecertificeerde bossen in Europa, maar dan op de meest milieuvriendelijke manier mogelijk. Het bedrijf dat Ecovero maakt is ,,Lenzing. Zij maken net als bij Tencel gebruik van een closed-loop, waarbij al het water en chemicaliën steeds opnieuw gebruikt worden. 

De stof lijkt op zijde en voelt licht en zacht aan en blijft de kleur goed zitten. Het nadeel van deze stof is dat het snel gaat kreuken. 

Linnen stof olijfgroen

Linnen

Linnen is een houdbaar materiaal dat zachter en sterker wordt naarmate je het draagt. Het materiaal absorbeert vocht, waardoor de stof koel aanvoelt in de zomer. Linnen wordt gemaakt van de vlasplant. De planten worden verzameld om te drogen. Hierna worden ze geroot en gekeerd. Roten is het blootstellen aan water zodat er vezels vrijkomen en deze vezels worden gebruikt voor de productie van linnen. Van deze vezels worden draden geweven. 

Linnen is milieuvriendelijk. Het groeit snel (ook in europese omstandigheden), er is geen water nodig en er worden geen chemicaliën gebruikt. Het enige nadeel van linnen is, net als bij EcoVero, dat het snel kreukt.

Soja 

Van s,,oja stoffen had ik eigenlijk ook nog nooit eerder gehoord. Deze stof is gemaakt van afval van voedselproductie, namelijk van de schillen van sojabonen. Het wordt ook wel eens ‘vegetable cashmere’ genoemd, omdat het zo zacht is. Ook hier maken ze gebruik van een ‘closed-loop’ waardoor er niet onnodig veel water en chemicaliën gebruikt worden.

De stof voelt zacht aan, makkelijk om te verzorgen en voelt koel aan. Het absorbeert verf snel, waardoor er niet veel van nodig is. Het is een duurzaam product, omdat het gemaakt wordt van overblijfselen van eten die we anders toch niet gebruiken. 

linnen stof in beige kleur

Hennep

,,Hennep groeit zonder chemicaliën, is goed ademend en het wordt zachter namate je het vaker draagt en wast. De stof is vergelijkbaar met linnen. Het produceren van hennep is een tijdje verboden geweest op het recreatieve gebruik van hennep. Echter bevat hennep dat voor kleding gebruikt wordt niet dezelfde stoffen als voor drugs.

In tegenstelling tot linnen, kreukt deze stof niet. De stof is van nature antibacterieel, waardoor je minder snel last hebt van vieze geurtjes die in je kleding trekt. Er wordt weinig water gebruikt voor de productie van hennep. Vaak is voor het groeien regenwater genoeg. Hennep heeft weinig voedingsstoffen nodig uit de grond, waardoor de grond niet snel zal uitputten. Door de productie van hennep wordt meer CO2 opgenomen door de planten dan wordt uitgestoten. Super groot voordeel dus!

Econyl

Deze laatste stof is dan geen plantaardige stof, maar ik vond het wel de moeite waard om even te benoemen. ,,Econyl is een nylon dat uit gerecyclede plastic bestaat zoals visnetten, textielresten en industrieel plastic dat op de stortplaats of in de zee is beland. Dit wordt teruggebracht naar draden waarvan weer textiel en uiteindelijk nieuwe producten worden gemaakt. Ze creeren van een gerecycled product een nieuw product. En dit product kan ook weer goed gerecycled worden. Hierdoor ontstaat er een gesloten cirkel waarbij er nieuwe producten gemaakt kunnen worden waarbij geen nieuwe materialen nodig zijn. 

Het nadeel van nylon stoffen is dat er gemakkelijk bacteriën op kunnen gaan zitten, waardoor de stof sneller gaat stinken dan een natuurlijk product. Ook moet je bij nylon stoffen oppassen dat er geen micro deeltjes plastic in het water komen. Was dus altijd je kledingstukken die gemaakt zijn van nylon in een waszak of met een filter die deze deeltjes tegenhoudt. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.