FREE shipping & returns | 30 day return policy

Fashion news – een circulaire productieketen in India

Zoals je misschien weet zitten er in de modewereld veel schakels in de productieketen. Je begint bij de grondstof, bijvoorbeeld katoen. Dit wordt geoogst en vervolgens worden er van de vezels draden gemaakt. Deze draden worden geweven tot stof. Deze stoffen worden vaak door groothandels verkocht aan merken die hier kleding van maken. Dit zijn al een hoop schakels en dan heb ik het designproces er nog niet eens bij betrokken. Via Fashion United las ik een interessant artikel dat vertelde dat ,,Reweave bezig is met het opzetten van een circulair productieketen.

Reweave

,,Reweave is een programma van Enviu. Enviu is een Rotterdams initiatief dat samen met partners bedrijven bouwen die sociale- en milieukwesties aanpakken. Het doel van Reweave is om bedrijven te starten die allemaal bijdragen aan een circulaire productieketen. De meeste bedrijven die willen verduurzamen op het gebied van kleding richten zich op de consument. Bij Reweave richten ze zich op verduurzaming in de productieketen omdat je daar juist het verschil kan maken. 

Recyclen van textielafval

Reweave bestaat uit vier start-up’s (Khaloom, Upset, DesertSpring en PuraLoop) en is vooral actief in India. India is een van de grootste productielanden als het gaat om textiel en kleding. Dit proces is erg vervuilend, ,,zoals we al in eerdere blogs hebben verteld, en gaat ten koste van de arbeiders. Khaloom, de eerste start-up dat opgezet werd in India, richt zich op het upcyclen van textielafval tot stoffen van hoge kwaliteit door middel van handweven. Door afval te veranderen in grondstof bieden ze een oplossing voor de grote hoeveelheid textielafval en maken ze een hoopvolle toekomst in India mogelijk. Khaloon voorkomt niet alleen textiel verspilling, maar zorgt ook voor lokale werkgelegenheid. 

Handweven van gele garens

Upset, een andere start-up van Reweave dat in 2021 van start gaat, gaat gebruik maken van revolutionaire technologie dat katoenafval weer naar hoogwaardige vezels kan brengen. Slecht 1% van de wereldwijde textielafval wordt nu gerecycled. Upset wil gebruik maken van de resterende 99%. Voorheen was het niet mogelijk om goede kwaliteit te behouden na het recyclingproces, maar door gebruik te maken van de nieuwe chemische recycle technologie kan het zowel mens gemaakte als natuurlijke vezels recyclen tot hoogwaardig product. 

Verbeteren van leefomgeving – Andere gevolgen textielindustrie 

Naast Khaloon en Upset bestaat Reweave nog uit DesertSpring en PuraLoop. DesertSpring en PuraLoop zijn meer gericht op het verbeteren van de aangetaste leefomgeving in India als resultaat van de huidige textielindustrie. DesertSpring is een bedrijf dat de unieke eigenschappen van duindoorns inzet voor arme, aangetaste bodems in barre klimaten. De duindoorn heeft weinig nodig om te overleven. Het gedijt in schrale grond waar hij bijna niks van vraagt. Door duindoorns te kweken op aangetast land voorkomen ze woestijnvorming en verbeteren de leefomgeving. 

Een plant met oranje bessen die weinig nodig heeft om te overleven

Voor ,,PuraLoop werkt Enviu samen met een partner in China om een project te realiseren om energie uit afval te halen in India. Het is een circulaire oplossing dat gevaarlijke slib, gemengde kunststoffen en industrieel afval omzet in energie en nuttige chemicaliën. Er is op dit moment al een beweging dat vloeistofafvoer in aangrenzende waterstromen verbiedt, maar dit is volgens PuraLoop nog niet genoeg. Op dit moment blijft er na het behandelen van afvalwater een groot deel afval over dat schadelijke chemicaliën bevat. Als dit wordt gestort lekt dit alsnog in de grond, wat dan uiteindelijk in het water en in de bodem terechtkomt. Met PuraLoop kunnen ze jaarlijks 22.000 liter afvalwater behandelen. 

Dit klinkt allemaal veelbelovend! Ik ben benieuwd hoe dit zich uitpakt. Khaloom en Desertspring zijn nu al in uitvoering. Puraloop en Upset zal binnenkort van start gaan. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.