FREE shipping & returns | 30 day return policy

Fashion Revolution Week

De week van 19 t/m 25 april staat in het teken van de Fashion Revolution Week en daarom ook deze blog. Ik zal jullie meenemen in het verhaal van deze week, wat het is, waar het over gaat en hoe je mee kunt doen. Dus ben je geïnteresseerd? Lees dan vooral verder. 

Lees ook: Style inspiration: De Daffodil rok

Het ontstaan

De Fashion Revolution week vindt ieder jaar plaats rond 24 april. Dit is de dag van de Rana Plaza ramp. Het Rana Plaza was een kledingfabriek voor een aantal van de grootste merken. De fabriek had zo’n 5.000 medewerkers in het pand tot het instortte… Op 24 april 2013 stortte de fabriek in en kostte de levens van 1.134 mensen en nog eens 2.500 (c.q.) raakte gewond. Dit was het punt waarbij een lampje aanging in de mode-industrie en werd onder andere Fashion Revolution opgezet. Ieder jaar organiseren zij een week rondom de Rana Plaza ramp om die mensen te herdenken en te eisen dat niemand dood zou moeten gaan voor het maken van kleding. 

Rights, Relationships and Revolution 

Ieder jaar wordt er een thema aan de week verbonden. Dit jaar is dat “Rights, Relationships and Revolution.” De rechten van de mens en het milieu zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Onze recht op een gezonde omgeving leunt op de gezondheid van de planeet. Ondanks dat de twee rechten met elkaar verbonden zijn en zelfs afhankelijk zijn van elkaar, handelen wij als mens hier niet naar. Vandaag de dag zien wij de gevolgen van jarenlange kolonialisme en exploitatie: de exploitatie van mensen en het verslechteren van het ecosysteem.

De oorzaken hiervan komen voort uit onder andere een mode-industrie waar ongelijkheid al jarenlang en nog steeds de norm is. Ongelijkheid in deze zin betekent ongelijkheid voor de kleinere groepen, vrouwen, mensen van kleur en mensen met een niet-westerse kijk. Ook komt het voort uit jarenlange ontkenning van de mode-industrie. Ontkenning, negeren en ook soms het verduisteren van de pijnpunten. 

Weinig plastic wordt gerecycled

Participeren

Deze week staat dus in het teken om aandacht te geven aan het bovenstaande, duidelijk te maken dat dit zo echt niet langer kan, om de verbintenis tussen mens en milieu terug te brengen, maar ook zeker om de mensen met elkaar te verbinden. Wil je hier onderdeel van zijn? Dat kan. Om te beginnen kan je Fashion Revolution volgen op hun socials (Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn). Daarnaast zijn de volgende opties ook mogelijk:

  • Je kan je aanmelden voor de nieuwsbrief 
  • Je kan via de website wat promotie content downloaden om te delen op je eigen socials
  • En het leukste onderdeel: events beluisteren/bekijken/bezoeken

Events in Nederland

De Fashion Revolution is een globale beweging, maar per land zijn er verschillende activiteiten. Zo heeft ook Nederland zijn eigen activiteiten (en die gaan door tot 6 mei ;)). Hieronder zijn de evenementen om in de gaten te houden:

Voor de verdere informatie over de evenementen zul je de socials in de gaten moeten houden. Je kunt je in ieder geval alvast inschrijven voor het eerste event via de link in hun Instagram bio. En het is geheel GRATIS! 

We see you there!

1 reply on “Fashion Revolution Week”

Leave a Reply

Your email address will not be published.