FREE shipping & returns | 30 day return policy

Hoe kan je een duurzaam merk herkennen? + keurmerken

Het is tegenwoordig lastig te bepalen of een merk duurzaam is. Sommige merken laten het woord ‘duurzaam’ vallen om je misschien geïnteresseerd te maken en je vertrouwen te winnen, terwijl dit bij fast fashion vaak een vorm is van Greenwashing of dat er maar een heel klein gedeelte van de productie duurzaam is. In deze blog vertel ik hoe je een duurzaam merk kan herkennen en vertel ik over verschillende keurmerken die merken kunnen hebben en wat ze betekenen.

In een vorige blog vertelde ik wat fast fashion precies was. Fast fashion heeft als doel om jou meer kleding te laten kopen. Bijvoorbeeld door slechte kwaliteit, waardoor het sneller kapot gaat of door het inspelen op micro trends waardoor jij na twee weken al bent uitgekeken op je net gekochte item. Daarnaast is het ook erg slecht voor het milieu en wordt het niet op een eerlijke manier geproduceerd. 

,Lees ook: Wat is fast fashion? 

Dure kleding is niet altijd beter

Als een kledingstuk maar een paar euro kost kun je misschien al bedenken dat naast de ,,kosten voor bijvoorbeeld de huur en winkelmedewerkers er niet veel overblijft voor de naaisters. Dit betekent echter niet dat dure, high end kleding wel goed is. Soms komt die kleding uit dezelfde fabriek als dat ene shirtje van 5 euro. Consumenten denken vaak dat dure kleding duurzamer is dan goedkope kleding, omdat er dan meer geld overblijft en ze een beter loon kunnen bieden aan de de arbeiders en milieuvriendelijk kunnen produceren. Dit is helaas niet het geval. 

Transparantie

In de blog over fast fashion had ik ook al een stukje geschreven over transparantie. Wanneer een merk niet duidelijk is in waar bepaalde stoffen vandaan komen of waar de productie plaatsvindt, dan weet ik eigenlijk al genoeg. Duurzame merken willen juist jouw vertrouwen winnen en laten zien hoe goed ze wel niet bezig zijn. Op de website kan je dan vaak duidelijk vinden waar een product van is gemaakt en waar het vandaan komt. Bijvoorbeeld,, Everlane laat bij elk product zien waar de kosten van een kledingstuk precies heen gaan en in welke fabriek dat kledingstuk is gemaakt. Daarnaast kunnen merken ook met keurmerken ‘bewijzen’ dat ze daadwerkelijk eerlijk en/of milieuvriendelijk produceren.

Keurmerken

Keurmerken zijn ontstaan om consumenten te helpen om een bewuste keuze te maken. Een goed keurmerk is van een onafhankelijke partij, stelt duidelijke eisen en wordt goed gecontroleerd. Wanneer je als kledingmerk aan de eisen voldoet kan je zo’n keurmerk aanvragen. 

Wanneer jij denkt een duurzaam product in handen te hebben, kijk dan eens op het label. Hier staan vaak de keurmerken in. Je hebt misschien wel eens gehoord van het GOTS (Global Organic Textile Standard) of het Fairtrade keurmerk. Maar wat betekent dit precies en hoe betrouwbaar zijn deze eigenlijk? Milieu Centraal heeft een app (en website), ,,keurmerkenwijzer, die jou vertelt wat een bepaald keurmerk precies inhoud. Ik heb hem net ook even gedownload, super handig! Dit kan je niet alleen gebruiken voor kleding, maar bijvoorbeeld ook cosmetica, koffie, thee, chocolade en nog veel meer! De keurmerken van kleding worden onderscheiden door verschillende criteria zoals mens, milieu, dier, controle en transparantie. Ik benoem hieronder een aantal keurmerken, maar er bestaan er nog veel meer.

Global Organic Textile Standard

,,GOTS is een internationaal keurmerk dat verschillende eisen stelt voor het milieu ,,vanaf de vezel tot het kledingstuk, voor eerlijke arbeidsomstandigheden en een eerlijk loon. Daarnaast heeft GOTS milieueisen voor de verpakking en de fournituren (knoopjes, ritsen, etc.). Bij de teelt van het biologische materiaal worden geen gifstoffen, geen genetisch gemodificeerde organismen en geen kunstmest gebruikt. Wanneer een kledingstuk voor minstens 70% uit biologisch geproduceerd materiaal bestaat, kan je het herkennen aan de tekst ‘Made with Organic’ en wanneer een kledingstuk uit minstens 95% biologisch geproduceerd materiaal bestaat, kan je het herkennen aan de tekst ‘Organic’. Let daar dus goed op, want 30% niet-biologisch materiaal vind ik nog best wel veel! GOTS controleert de naleving van deze eisen. Dus wanneer een merk hier zich niet aan houdt, kan het keurmerk teruggetrokken worden. 

Het logo van het GOTS keurmerk

Fair for life

Fair for life lijkt een beetje op het het GOTS keurmerk, maar is op het gebied van mens en milieu nog net wat strenger. Het stelt eisen voor biologische teelt, maar ook om energiegebruik te minimaliseren en lucht- en watervervuiling te beperken. Daarnaast zijn er eisen op sociaal gebied. Dit zijn onder andere: geen kinderarbeid, leefbare lonen, geen discriminatie, acceptabele werktijden en geen dwangarbeid. Naleving van het keurmerk wordt gecontroleerd door een onafhankelijke partij.

Het logo van het fair for life keurmerk

Fairtrade 

Dit kenmerk ken je misschien al van chocolade- of koffie merken. ,,Dit is een Nederlands keurmerk van de stichting Max Havelaar. Fairtrade stelt eisen vanaf de verwerking van de oogst tot aan de winkel, dat arbeiders met gezonde en veilige omstandigheden werken en een minimumloon krijgen. Dit keurmerk garandeert dat de boeren een eerlijke loon krijgen en in goede omstandigheden kunnen werken. Daarnaast mogen er voor dit keurmerk bepaalde gevaarlijke stoffen niet gebruikt worden en gelden er eisen voor water-, energie-, en afvalbeheer. Ook dit keurmerk wordt gecontroleerd door onafhankelijke partijen. 

Logo van het fairtrade keurmerk

Peta

Zoals je kan zien (als je doorklikt op de links of meekijkt via de app) zijn deze keurmerken vooral gericht op mens, milieu en controle. Ze hebben verder geen eisen voor de omgang en welzijn van dieren. Je hebt bijvoorbeeld wel GOTS voor wol en zijde, maar dat gaat dus over een milieuvriendelijke en eerlijke productie van vezel tot kledingstuk en niet over de dieren zelf. Voor Roses & Lilies is het heel belangrijk dat er geen dieren worden gebruikt voor de gehele productie. ,,PETA is de grootste dierenrechtenorganisatie ter wereld. PETA staat alleen niet tussen de keurmerkenwijzer van Milieu Centraal. Het PETA-approved logo staat voor kleding die vegan is, dus dat er geen leer, bont, wol, zijde, veren of botten is verwerkt in het kledingstuk. Je denkt misschien als een kledingstuk van katoen is gemaakt is het toch al snel vegan? Dat klopt inderdaad, maar fournituren worden nog regelmatig gemaakt van botten. Vaker dan je denkt! Wanneer je als bedrijf het PETA-approved logo op je kleding wil hebben moet je een betrouwbaarheidsverklaring ondertekenen en jaarlijks een certificeringsvergoeding betalen. 

het logo van PETA-approved keurmerk

Het betekent trouwens niet dat als een merk stoffen met een keurmerk gebruikt, ze zelf dat keurmerk ook automatisch krijgen. Om als kledingmerk een keurmerk te krijgen moet dit alsnog aangevraagd worden. Het gehele proces moet aan de eisen van dat bepaalde keurmerk voldoen voordat het kledingmerk ook een keurmerk kan krijgen. 

Keurmerken kunnen misleidend zijn

Keurmerken kunnen je ook overtuigen dat een product duurzaam is, terwijl dat niet het geval is. Keurmerken zijn er natuurlijk voor om consumenten te laten vertrouwen in een product, maar naast dit vertrouwen ontstaat er nog wel eens verwarring. ,,Er bestaan namelijk keurmerken die eigenlijk geen keurmerken zijn… Er zijn verschillende merken die een BSCI (Business Social Compliance Initiative) certificaat hebben, maar dit betekent helemaal niks. Het BSCI is geen certificaat maar een lidmaatschap. Dit lidmaatschap kan je helpen je bedrijf eerlijk te laten produceren, maar het is geen bewijs. 

Daarnaast heb je ook de Fair Wear Foundation. Elk merk kan zich hierbij aansluiten. De Fair Wear Foundation onderzoekt de arbeidsomstandigheden en maakt deze data openbaar. Na dit onderzoek wordt je bedrijf geholpen met het verbeteren van de omstandigheden. Dat klinkt natuurlijk super goed, maar dit betekent dus niet dat alle merken die zich bij de Fair Wear Foundation hebben aangesloten al eerlijk produceren. 

Verder heb je ook nog keurmerken die minder betekenen als je zou denken. Bijvoorbeeld het OEKOTEX 100 keurmerk. Dit keurmerk kwamen Susan en ik veel tegen tussen de stoffen afgelopen maandag. De groothandels waren vrij onduidelijk wat dit dan precies betekende, maar na even onderzoek gedaan te hebben wisten we al genoeg. Dit keurmerk betekent dat er is getest op stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de huid en gezondheid bij gebruik. Dit betekent dus niet dat er eerlijk is geproduceerd of dat het een milieuvriendelijk product is. 

Tot slot zijn keurmerken niet altijd alles. Als een merk bijvoorbeeld in Nederland produceert of als een materiaal altijd duurzaam geproduceerd wordt (zoals linnen, Tencel Lyocell of EcoVero) of als je als designer alle kleding zelf maakt is zo’n keurmerk niet echt relevant. 

,Lees ook: Duurzame plantaardige stoffen

Leave a Reply

Your email address will not be published.