FREE shipping & returns | 30 day return policy

Interview met Linde Helene van your-secondhand

Deze week interview ik Linde Helene van your-secondhand. Een online shop waar ze tweedehands pareltjes verkoopt die ze zelf heeft uitgekozen. Ze vertelt je over haar bedrijf, wat haar geïnspireerd heeft om te starten en geeft je tips om duurzaam te shoppen.

Hi Linde, hoe gaat het met je?

Het gaat goed met mij! Quarantaine is voor ons allemaal een beetje raar natuurlijk, maar ik heb er gelukkig niet héél veel last van. Ik ben gewend om vanuit huis te werken aan mijn winkeltje en met fotoshoots probeer ik wat meer afstand te houden dan gewoonlijk. Ik merk om mij heen steeds meer interesse voor tweedehands kleding, mensen die vertellen dat ze vaker de kringloop bezoeken of via een ander online platform iets een tweede leven hebben gegeven. Dat maakt mij heel blij, dat is namelijk waar ik naar streef. Zo veel mogelijk mensen die afstappen van de fast fashion industrie.

Wat is your-secondhand precies?

your-secondhand is een webwinkel waar ik vintage en tweedehands kleding (en accessoires) op verkoop. your-secondhondhand streeft naar een betere plek op de wereld, door mensen te inspireren om duurzamer met de wereld om te gaan. Hierbij focus ik mij dus op mode en mensen stimuleren om tweedehands kleding te kopen. Dit in plaats van alsmaar nieuwe kleding aan te schaffen waar de fast fashion industrie achter zit.

Er is al zo veel mooie kleding geproduceerd die nog zeker een ronde mee kan. Ieder jaar worden er honderdmiljard nieuwe kledingstukken geproduceerd die wanneer een collectie uit het seizoen gaat gewoon weer op de brandstapel wordt gegooid. En bij veel mensen hangt deze kleding ook maar een seizoen in de kast en wordt het daarna niet meer gedragen, omdat ze al weer bezig zijn met de nieuwste collecties in huis halen. Deze kleding wordt niet maatschappelijk verantwoord geproduceerd. Naast de olie industrie is mode dus de meest vervuilende industrie. Ik denk dat het ondertussen best wel vaak geroepen wordt, maar voor het produceren van 1 spijkerbroek wordt bijvoorbeeld al 7000 liter water verbruikt. Maar denk ook aan de slechte arbeidsomstandigheden. Toen ik daar zelf van op de hoogte kwam besloot ik direct het kopen van nieuwe kleding tot het minimum te beperken. Ik wil namelijk geen kleding dragen met een schuldgevoel en dat is bij mij wel het geval als ik weer bij bijvoorbeeld de Monki zou gaan shoppen (wat ik dus tot een paar jaar geleden graag deed).

Ik ben dol op het maken van outfits en koop ook ontzettend graag kleding. Nu is dat als je tweedehands kleding koopt gelukkig niet zo’n probleem.

Wie zit er achter het merk your-secondhand?

Dat ben ik, Linde Helene! Ik heb your-secondhand 1,5 jaar geleden zelf opgestart. Het begon in 2017 als instagram winkeltje, omdat ik merkte dat veel mensen tweedehands kleding ontzettend leuk vonden, maar zoeken in kringlopen weer moeilijk. Je slaagt natuurlijk echt niet altijd bij een kringloop en niet iedereen heeft er een oog voor, om tussen een hele hoop troep de pareltjes te ontdekken.

Als ik een ‘nieuwe’ outfit aan had op school kwamen er zo nu en dan mensen op mij af om te vragen waar ik de items nu weer vandaan had omdat zij ook naar iets soortgelijks op zoek waren. Hieruit kwam het idee om voor mensen op zoek te gaan. Ik deed dan ook zo nu en dan een oproepje op instagram met de vraag wie naar wat voor items op zoek was. Als ik zo’n item dan gevonden had nam ik contact op met die persoon en verkocht ik ze aan hen! Dat is natuurlijk wel heel veel werk op die manier en uiteindelijk begon ik zelf te bedenken waar mijn volgers behoefte aan zouden hebben. uiteindelijk is het dus uitgegroeid tot een volwaardige webshop.

Wat is je achtergrond? En waarom ben je met deze onderneming begonnen/ Wat heeft je geïnspireerd?

Mijn passie voor kleding en mijn zorgen om de wereld hebben mij absoluut geïnspireerd om te beginnen met your-secondhand. Ik ben aan het Grafisch Lyceum Rotterdam afgestudeerd als mediavormgever, en ik volgde daar de specialisatie lifestyle. Gestudeerd voor CEO van een vintage winkel heb ik dus niet, maar ik kan mijn creatieve kant als vormgever wel heel erg gebruiken als ik aan het werk ben voor your-secondhand. De huisstijl ontwerpen, de webshop vormgeven, kaartjes illustreren die ik bij mijn orders stop etc.

Wat hoop je met je merk te bereiken?

Kleding wordt echt ontzettend overgeproduceerd en er blijft alsmaar bij komen. Men gaat dit nooit kunnen dragen, omdat er veel meer geproduceerd wordt dan dat er vraag naar is. Ik heb me de laatste jaren ontzettend veel ingelezen en kom echt elke week wel weer nieuwe schrikwekkende details tegen over de fast fashion industrie.

Door vette outfits te maken met tweedehands kleding hoop ik meer mensen te inspireren om vaker tweedehands kleding te shoppen en zo (langzaam aan) te stoppen met het supporten van fast fashion bedrijven. Door de kleding te stijlen en vette outfits mee te maken, te fotograferen op toffe locaties en de prijzen niet te hoog te maken, hoop ik mensen echt een positief beeld over tweedehands kleding te geven.

Wat vind je het leukst om te doen binnen je onderneming?

Het speuren naar mooie kledingstukken vind ik echt het allerleukste. Ik geniet echt van kringlopen en marktjes bezoeken en daar pareltjes vinden. Het is dan al helemaal leuk als ik andere mensen daar blij mee kan maken. Daarna komt het fotograferen van modellen die your-secondhand’s outfits aan hebben. Ik ben ook fotografe, dus dat is super fijn om te combineren met mijn webshop. De outfits bij elkaar zoeken vind ik trouwens ook echt heel leuk. Dat zijn een hoop dingen die ik nu opnoem, maar ik denk dat dat alleen maar positief is ;).

Hoe kies je je producten uit?

Om te beginnen zoek ik alles persoonlijk met de hand uit. Ik ga in kringlopen en op marktjes opzoek naar toffe items. Het inkopen van grote bulken doe ik niet, ik vind het zelf veel te leuk om alles uit te zoeken én ik vind de persoonlijke kant er aan heel leuk. Dat ik mijn eigen stijl en smaak door kan voeren en meteen plannen kan maken hoe ik de kleding zal stijlen voor de fotoshoots.

Ik let altijd goed op kwaliteit, als iets van slechtere kwaliteit is vermeld ik dat op de website en daar betaal je dan ook minder voor. Het gebeurd wel eens dat ik in de kringloop sta en een beschadiging over het hoofd zie. Dit probeer ik zelf dan nog op te knappen, zodat mijn kopers het item alsnog een tweede leven kunnen geven.

Wat betekent duurzaamheid voor your-secondhand?

Alles! Ja dat is dus echt het uitgangspunt van your-secondhand. De wereld in ieder geval niet nóg meer verkloten. Voor onze winkel hoeft er niet extra geproduceerd te worden en zijn er geen slechte arbeidsomstandigheden. Tuurlijk kan dat wel het geval zijn geweest bij de items die wij verkopen, maar dan is het juist belangrijk deze weer een nieuw leven te geven. Zodat de arbeiders niet voor niets onder zulke slechte omstandigheden hebben gewerkt.

Ik hoor wel vaker dat mensen hun best willen doen om duurzaam te shoppen, maar weten niet zo goed hoe ze dit dan aan moeten pakken. Bij de kringloop slaag je heus niet altijd en op een vintage keten zit je ook niet altijd te wachten, omdat je van alle items dan weer super veel versies hebt. your-secondhand wil daar heel graag tussen in zitten. Je vindt altijd unieke items voor lieve prijsjes in onze webshop.

Heb je nog tips voor duurzaam shoppen?

Ga naar je lokale kringloop! Daar zullen de prijsjes lager zijn en zo nu en dan gaat (een deel van) die opbrengst ook naar een goed doel. Bekijk alle kledingstukken aan het rek, je ziet anders namelijk makkelijk een pareltje over het hoofd. Als vrouw is het ook zeker de moeite waard om bij de mannenafdeling te kijken (als dat onderscheid gemaakt wordt in jouw winkel). Ik vind de fijnste truien namelijk altijd op de mannenafdeling.

Tuurlijk vind ik het tof als mensen kleding bij mij kopen om mijn bedrijfje te supporten, maar het allerbelangrijkste vind ik dat mensen stoppen met het (frequent) supporten van de fast fashion industrie. Dus ik spoor vooral aan om overal te kijken voor tweedehands kleding. En als je specifiek opzoek bent naar iets denk dan zeker aan mij 😉 Je mag ook altijd een berichtje sturen via instagram met vragen of ik iets in de shop heb waar jij naar opzoek bent, verzoekjes mogen ook!

Benieuwd geworden naar de kleding die Linde verkoopt? Ga dan naar de website van your-secondhand: https://your-secondhand.com en volg haar via deze linkjes op Facebook en Instagram. Wil jij ook graag een interview doen met ons? Of heb je suggesties welke ondernemers wij kunnen interviewen? Laat het ons dan weten in de reacties hieronder, stuur ons een mail of laat een berichtje achter op onze socials.

Leave a Reply

Your email address will not be published.