FREE shipping & returns | 30 day return policy

Kijktip – A life on our planet

Je hebt er misschien al over gehoord of hem voorbij zien komen op Netflix. Ik heb het over de nieuwe documentaire van David Attenborough ‘A life on our planet’. Toen deze documentaire net uitkwam zag ik dat hij veel gedeeld werd op social media en ook stond hij meteen in mijn top 10 lijst. Deze week besloot ik hem dan ook te kijken. Ik was nieuwsgierig en een documentaire van David Attenborough kan toch eigenlijk ook niet mis zijn. In deze blog vertel ik je meer over de docu en waarom het een echte kijktip is. 

Het verhaal begint in het welbekende Tsjernobyl. Een totaal verlaten plek wat nu na 34 jaar is overgenomen door natuur en ook enkele soorten dieren wonen nu in dit gebied. Voor mijn gevoel laat dit meteen de boodschap van de documentaire zien. Ondanks alles wat wij met de aarde doen, de natuur zorgt ervoor dat het blijft bestaan, met of zonder de mensheid. Als de natuur zo krachtig is, waarom moeten we dan onze gewoontes veranderen? Nou, omdat de aarde onze acties waarschijnlijk wel overleeft, maar wijzelf zullen het niet overleven. De boodschap is dus eigenlijk om de balans in de natuur te herstellen, zodat wij, de mensen, kunnen blijven bestaan. Dit vond ik meteen al heel sterk en duidelijk. Het maakt het nog eens extra duidelijk dat de reden om de natuur beter te behandelen eigenlijk een heel egoïstische is. We moeten het voor onszelf doen. 

De documentaire neemt je mee in het leven van David Attenborough. Door al die natuurseries die hij heeft gemaakt, zat hij op de eerste rij van de veranderingen in de wereld. Wanneer het verhaal begint bij de start van zijn carrière, lijkt het alsof we naar een van zijn natuurfilms zitten te kijken. Totdat je wordt meegenomen naar een aantal jaren later en je beseft dat dat niet het geval is. Je wordt meegenomen op zijn reis, wat hij al die jaren heeft gezien, wat hem is opgemerkt tijdens het maken van series. Voor mij bracht dit veel perspectief. Natuurlijk wist ik al wel dat er iets moest veranderen in ons gedrag. Je hoort en leest hier en daar wat op het nieuws en op social media. Maar deze documentaire maakt het voor mij inzichtelijk. Alles bij elkaar. De verandering. Oorzaak en gevolg. Probleem en oplossing. Dat laatste vond ik ook een zeer belangrijk punt in de documentaire, de oplossing. Op gegeven moment zit je zo in het verhaal en is het eigenlijk een depressieve bedoeling en denk je van hoe moet dit ooit nog goedkomen, maar dan komt David Attenborough met zijn positieve punten en dit geeft je hoop. Het gaf mij het idee van dit kunnen wij wel. We kunnen niet meer terug naar het meest duurzame leven als jagers en verzamelaar, maar met alle kennis en creativiteit die wij tot onze beschikking hebben, kunnen wij die balans echt wel weer herstellen. Het punt is alleen dat we het wel moeten doen. Dus kijk die documentaire (als je dat nog niet hebt gedaan) en raak gemotiveerd, geïnspireerd en laten we samen werken aan een mooiere toekomst. Wij doen in ieder geval ons best om jullie kleding zo duurzaam mogelijk te maken 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.