FREE shipping & returns | 30 day return policy

Manieren om je plastic gebruik te verminderen

Elke keer als ik naar huis van werk fiets, rijd ik langs een reclamebord waarop staat “Stop dat plastic! Ga op plasticdieet.” Ik moest zelf even opzoeken waarvan deze reclame was. Dit is een campagne van Plastic Soup Foundation. Zelf probeer ik ook zo veel mogelijk rekening te houden met mijn plastic gebruik, maar het kan altijd beter. Plastic wordt zo ontzettend veel gebruikt en vaak ook zo onnodig. Er zijn vele alternatieven, maar door gewenning denken we er in eerste instantie niet overna dat het ook anders kan. Vandaar dat ik een aantal simpele tips geef om gemakkelijk je plastic gebruik te verminderen. 

De kunst is om het niet allemaal in een keer aan te pakken. Het is namelijk veel meer dan je denkt. Om niet overdonderd te worden kan je het best je plastic beetje bij beetje aanpakken. 

Note: niet al het plastic is per se slecht. Het is de manier waarmee we er tegenwoordig mee omgaan. Al het plastic voor eenmalig gebruik heeft een enorm vervuilende impact op het milieu. Plastic dat bedoeld is voor meermalig gebruik is natuurlijk al een stuk duurzamer. Zeker als je zorgt dat het lang mee gaat. 

Potten

Bewaar je eten in potten. Potten zijn zero waste en plasticvrij. Glas kan heel makkelijk gerecycled worden en je eten blijft lang goed als je het hierin bewaard. 

MAAR geef niet gelijk al je geld uit aan van die dure fancy voorraadpotten! Je kan ook makkelijk je eten bewaren in gebruikte potten van bijvoorbeeld groenteconserven. Koop de volgende keer dat je boodschappen doet de producten waarvan het kan in glazen potten. Wanneer deze leeg zijn kan je ze toevoegen aan je potten verzameling. Dan bespaar je geld en verminder je je plastic gebruik.

Herbruikbare zakjes

Neem tijdens het boodschappen doen zakjes mee voor je groente en fruit. In de supermarkt gaan er onwijs veel wegwerpzakjes doorheen per dag. Dit kan je al makkelijk helpen door je eigen herbruikbare zakjes mee te nemen. Tegenwoordig kan je deze herbruikbare zakjes ook gewoon kopen bij de supermarkt. Een kleine moeite, maar het helpt al een hoop. 

(Shampoo)bars

Zeep bar om je scheerschuim mee te vervangen

In een vorige blog schreef ik over originele duurzame kerstcadeaus. Shampoobars is een plasticvrije oplossing voor het wassen van je haar waarmee je al drie flessen shampoo vervangt. 

,Lees hier: Duurzame (kerst)cadeaus 

Dit hoeft natuurlijk niet alleen met je shampoo. De volgende keer als je plastic fles handzeep op is vervang het dan met een ouderwetse zeeptablet/bars. Je kan ook zelfs je conditioner en scheerschuim vervangen door deze bars. 

Neem je eigen beker of fles mee

Door het meenemen van je eigen waterfles of koffiebeker draag je bij aan het verminderen van het wegwerp plastic. Je hoeft dan eenmaal geen extra waterfles te kopen als je dorst krijgt wanneer je onderweg bent. Dit bespaart je ook nog eens geld. 

Daarnaast moedigen verschillende koffietentjes je aan om je eigen beker mee te nemen. Starbucks, AH To Go en de Kiosk geven je zelfs korting als je je eigen herbruikbare beker meeneemt. Plus het smaakt toch veel lekkerder uit je beker van thuis? 😉

Korting eigen beker meenemen AH To GO

Tassen

Iets wat ik vrijwel altijd in mijn tas heb zitten, is een extra tas (tote bag) die ik kan gebruiken om boodschappen te doen. Voor plastic tasjes bij de supermarkt moet je tegenwoordig al betalen (om zo het plastic afval te kunnen verminderen), maar dit hielp lang niet voor iedereen. Er zijn nog steeds veel mensen die liever betalen voor een tasje dan er zelf een meenemen of er gewoon niet bij nadenken. Bewaar je herbruikbare tasjes dus zo veel mogelijk in je tassen, je jaszak, neem ze mee naar werk of bewaar ze op een andere handige plek. Zo heb je altijd een tasje om boodschappen mee te doen en hoef je niet elke keer extra geld uit te geven aan een plastic tasje. Ook hier bespaar je geld mee én verminder je je plastic afval. 

Campagne Plastic Soup Foundation

,,De Plastic Soup Foundation heeft een app gelanceerd, My Little Plastic Footprint, om je te helpen het gebruik van plastic te verminderen. Ik heb hem net even gedownload, dus ook voor mij is het nieuw. Het ziet er wel veelbelovend uit. Je kan gelijk aangeven welke plastic producten jij al vervangen hebt of misschien helemaal niet meer gebruikt. Met deze informatie rekent de app jouw PMI (Plastic Mass Index) uit. Vervolgens kan je per categorie (zoals badkamer, keuken, reizen, enz.) je plastic gebruik verminderen. Je kiest een product en je krijgt hierover informatie en wat het met het milieu doet. Vervolgens geven ze alternatieven dat je in plaats van dit product zou kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld je plastic tandenborstel. Als jij er klaar voor bent om dit product te schrappen, voeg je dit toe aan je plastic dieet. My Little Plastic Footprint geeft aan dat je in de loop van je leven ongeveer 300 tandenborstels gebruikt. Deze zijn van plastic gemaakt en zijn moeilijk te recyclen. Een plastic tandenborstel zou je kunnen vervangen door een tandenborstel van hout of bamboe te kopen. Het is zeker dat dit een informatieve app is. Het helpt je alternatieven te zoeken voor je plastic producten. En door stap voor stap je plastic gebruik aan te pakken, word je ook niet overdonderd.

Hoe pak jij je plastic gebruik aan? Laat het weten in de comments!

Leave a Reply

Your email address will not be published.