FREE shipping & returns | 30 day return policy | orders are shipped on Saturdays only

Mijn favoriete duurzame merken

De duurzame modewereld is al een beetje aan het opkomen. Je kan vooral veel goede duurzame basics vinden. Ik hou altijd wel van kleding die een beetje opvalt, dus is het soms lastig om opvallende duurzame merken en kledingstukken te vinden. Door de jaren heen heb ik een aantal leuke merken leren kennen en deze wil ik graag delen met jullie. 

MaisonCleo

,,MaisonCleo is een Frans bedrijf dat bestaat uit moeder (Cléo) en dochter (Marie). Marie heeft altijd in de mode-industrie gewerkt en ontwerpt de kleding zelf voor haar bedrijf. Haar moeder is coupeuse en samen hebben ze MaisonCleo opgericht. Ze werken alleen met deadstock stoffen. Dit zijn stoffen die zijn blijven liggen, omdat een kledingmerk of fabriek bijvoorbeeld te veel stof heeft besteld of doordat de stof niet meer past bij het nieuwe seizoen. Het zijn hierdoor enorm unieke stoffen, maar ook de ontwerpen zijn prachtig. De kleding kan je maar één keer in de week bestellen tijdens de e-shop opening. Ze werken ook alleen op bestellingen, zodat er geen kleding overblijft en alles op maat (en gewenste aanpassingen) gemaakt kan worden. Omdat ze maar met z’n tweeën zijn nemen ze ongeveer 30 bestellingen per e-shop opening aan. 

Marie is zelf ook een activist om bewustwording te creëren over de huidige mode-industrie. Ze is initiatiefnemer van de #FFF (F*ck Fast Fashion) beweging. 

De volgende e-shop opening is woensdag om 18.30 uur. 

Stay Wild 

,,Stay Wild is een zwemkleding merk uit Londen dat opgericht is door Zanna en Nathalie. Het zijn beide sportieve meiden en hebben altijd moeite gehad om aan goede zwemkleding te komen. Het was vaak of girly, maar bleef niet zitten óf sportief, maar saai. Zwemkleding van Stay Wild is daarom functioneel, maar ook charmant.

Met hun liefde voor de oceaan wilde zij wat goeds terugdoen voor de aarde. Ze maken de zwemkleding van ECONYL® dat van plastic uit de oceaan stoffen recycled tot een nieuw nylon. Dit wordt weer gebruikt voor nieuwe producten. Stay Wild moedigt hun klanten aan om minder maar beter te kopen. Door het gebruik van plastic in de stoffen loop je het risico om tijdens het wassen dat microdeeltjes plastic loslaten en vrijkomen in het water. Ook hier hebben zij aan gedacht. Ze stimuleren hun klanten om synthetische stoffen in een GuppyFriend-tas te wassen waardoor ze op een verantwoorde manier weggegooid kunnen worden en te voorkomen dat ze in het water belanden. Het is daarom handig om ook jouw synthetische kleding in een zakje te wassen dat microdeeltjes plastic tegenhoudt. 

Naast dit staat Stay Wild ook nog voor body positivity. Ze omarmen alle soorten lichamen en zorgen er voor dat hun zwemkleding bij alle soorten lichaamstype past.  

Dearhunter

,,Dearhunter is een tweedehands/vintage kledingwinkel in Rotterdam. Het imago van vintage is de afgelopen jaren erg veranderd, maar bij sommige mensen heeft het nogsteeds een stoffige ondertoon. Super jammer, want je kan soms echt leuke kleding vinden waarvan de kwaliteit ook nog goed is. Dearhunter is alles behalve saai. De outfits zijn super trendy en stijlvol. Wat ik zo leuk vind aan deze winkel is dat je hier echt pareltjes kan vinden. Net wat meer opvallende en bijzondere items dan wat je ziet in doorgaans, typische vintage stores. 

Noumenon

Een van de merken die ik onlangs ontdekt heb is ,,Noumenon. Noumenon is een vegan kledingmerk uit Amsterdam, opgericht door Dena Simaite. Het merk is dierproefvrij en ethisch verantwoord. Om de CO2 uitstoot te verminderen laat Noumenon haar kleding in Europa produceren. Ook werkt ze met deadstock stoffen, net als MaisonCleo, en gerecyclede stoffen om het nieuw leven te geven. Noumenon laat zien dat vegan en duurzaam niet suf is. De kleding is modern en modieus. Stoffen waar ze mee werkt zijn linnen, biologisch katoen, cupro en tencel. Cupro en tencel zijn ook echt enorm zacht en fijne stoffen. 

Merklabels en etiketten zijn gemaakt van gerecycled katoen en papier. En ook worden bestellingen verpakt in gerecycled materiaal. 

Noumenon heeft nu (met andere hele leuke duurzame merken) een super leuke pop-up store in Amsterdam. CARE // FULLY CURATED POP-UP is tot 12 juli te bezoeken aan de Gerard Doustraat 76 in Amsterdam.

Envelope1976

,,Envelope1976 is een haute couture modemerk uit Noorwegen waar alles draait om duurzaamheid. Zij geloven in kleding dat voor jaren mee kan qua stof en qua design en maken daarom tijdloze, maar modieuze kledingstukken. Envelope1976 is wel wat prijziger dan de vorig genoemde merken, maar het heeft wel een enorm luxe uitstraling. Voorbeelden van materialen die ze gebruiken zijn cupro, linnen, alpaca wol en overgebleven materialen van andere productie. Ze gebruiken alleen materialen die biologisch afbreekbaar zijn en hergebruikt kunnen worden. Envelope1976 maakt gebruik van het zogenoemde vegan dying. Hierbij wordt er minder pigment gebruikt bij het verven van materialen, zodat er ook weer minder chemicaliën gebruikt hoeven worden. 

Naast de kleding gebruiken ze voor het inpakken van bestellingen gerecycled materiaal en moedigen zij hun klanten aan aan dit materiaal te hergebruiken. 

Everlane

Het laatste merk is ,,Everlane uit Amerika. Everlane is denk ik een van de eerste duurzame merken die ik leerde kennen. Het zijn over het algemeen wel meer basics, maar wel tof te combineren met opvallende accessoires. Bij Everlane geloven ze dat je tientallen jaren met kleding kunt doen en zoeken daarom de beste materialen en fabrieken die daarbij passen. Everlane werkt met denim stoffen waarbij 98% van het watergebruik wordt hergebruikt, clean silk, 100% gerecyclede wol,  kasjmier en polyester. 

Wat ik erg goed vind aan Everlane is dat ze precies laten zien wat de elementen van het kledingstuk kosten en waar het geld heen gaat en wat je er bij de traditionele detailhandel aan kwijt zou zijn. Bovendien kan je bij elk kledingstuk op de website zien waar het gemaakt is en een kijkje nemen in de fabriek. 

Ik ben heel erg benieuwd naar jullie favoriete, duurzame merken. Laat het me weten in de reacties!

Leave a Reply

Your email address will not be published.