FREE shipping & returns | 30 day return policy

R&L nieuws #2

Duurzaam ondernemen. Rosanne appte mij van de week met een herinnering. De herinnering ging over het begin van ons avontuur. Namelijk op 20 maart 2020 heb ik Rosanne geappt met de vraag of zij samen met mij een bedrijf wilde beginnen en hoe de rest is verlopen weten jullie onderhand wel ;). Vandaar dat dit mij een goed moment leek om terug te blikken op het ondernemerschap het afgelopen jaar. We hebben het natuurlijk veel gehad over de vorderingen van onze lente/zomer collectie en af en toe wat blogs geschreven over duurzaamheid in de mode-industrie, maar over het ondernemen zelf hebben we het eigenlijk niet veel gehad. Dus in deze blog wil ik graag mijn ervaring over duurzaam ondernemen met jullie delen. 

Een moment van eerlijkheid

De afgelopen week zat ik nogal in een dip. Ik voelde me moe, uitgeput, had nergens energie voor en werd ook nergens echt vrolijk van. Niet fijn. Halverwege de week heb ik dan ook besloten om even een paar dagen vrij te nemen en ook echt geprobeerd alles zoveel mogelijk los te laten. Het vervelende is dat ik mij dan meteen schuldig voel. Ik wilde graag, maar het lukte gewoon even niet. Dat kan gebeuren en dat is ook niet erg. Echter moet ik mezelf bewust maken dat het niet erg is om even tijd voor mezelf te nemen anders blijf ik mij schuldig voelen en kan ik nog steeds niet echt tot rust komen. Voor niemand goed. Dus in een van mijn vrije dagen zat ik een beetje door Instagram te scrollen en zag ik deze foto van thesustainablefashionforum voorbij komen. 

Bij het zien van deze foto viel mijn gevoel een beetje op zijn plek denk ik. Constant overal je vraagtekens bij trekken of iets duurzaam is, of Roses & Lilies wel duurzaam genoeg is en hoe we het beter kunnen doen, is best vermoeiend. Dat is voor mij wel echt een struggle geweest die het afgelopen jaar best vaak kwam opduiken. 

Voor het begin

Voordat ik aan Roses & Lilies begon was ik zelf niet met duurzame mode of duurzaamheid in het algemeen bezig. Ik vond het teveel gedoe. Nadat ik mezelf er meer in had verdiept, voelde ik de drang om onderdeel te zijn van de verandering in de mode-industrie. Ik zag de ernst ervan en wilde me er hard voor maken en dat wil ik nog steeds! Omdat ikzelf er hiervoor dus niet mee bezig was, was Roses & Lilies ook een leerproces voor mezelf op het gebied van duurzaam leven. Iets waar ik nog steeds niet helemaal mijn draai in heb gevonden, merk ik. 

Een leerproces

Via Roses & Lilies heb ik zoveel kunnen leren en het leukste vind ik eigenlijk om te zien hoe anderen zich bezighouden met het verduurzamen van de mode-industrie. Soms best confronterend, maar vooral ook inspirerend. Op Instagram begonnen we ook met mensen en bedrijven te volgen die zich veelal bezighouden met duurzaam ondernemen en de berichten die zij posten vind ik echt inspirerend en leerzaam. Net als de foto waar ik het hierboven over had. Het geeft mij vaak een herinnering aan waarom ik dit ben begonnen en ook inspiratie om het beter te doen. 

Dus als ik terugkijk op het afgelopen jaar dan heb ik zeker wel mijn struggles gehad met duurzaam ondernemen en dan met name over het feit of ik het zelf wel goed genoeg doe en dat het best vermoeiend kan zijn om alles in twijfel te brengen. Maar tegelijkertijd heb ik zoveel geleerd en moet ik niet vergeten dat ik eigenlijk pas net begonnen ben en dat alles alleen maar beter kan worden zolang ik daar mijn energie in stop. Bovendien doen ik en Roos het voor een groter doel! 

5 replies on “R&L nieuws #2”

Leave a Reply

Your email address will not be published.