FREE shipping & returns | 30 day return policy

Tips voor het kopen van tweedehands kleding

Wil je geen fast fashion meer kopen en je meer gaan verdiepen in tweedehands kleding, maar weet je nog niet goed hoe? In deze blog geef ik een aantal tips voor het kopen van tweedehands kleding. In de afgelopen jaren ben ik steeds meer tweedehands kleding gaan kopen. Deze kleding koop ik vooral bij vintage winkels of online (van bijvoorbeeld United Wardrobe). Naast vintage en online winkels heb je natuurlijk ook de kringloop. Zelf koop ik hier nog wel eens accessoires voor in mijn huis. Met het kopen van kleding bij de kringloop heb ik alleen nog niet zoveel ervaring. Hier wil ik de komende tijd wel verandering in brengen. 

Voordelen tweedehands kleding

De afgelopen jaren zijn de meningen van veel mensen over tweedehands kleding veranderd. Vroeger was het vies en raar (en veel mensen zullen dit nog steeds zo vinden). Het ruikt wel vaak muf in deze winkels. Toch kan ik je verzekeren dat de kleding goed schoongemaakt wordt voordat het in de winkels komt te hangen. Tegenwoordig is het juist super hip als je een vintage item voor een prikkie hebt gescoord. Er zitten namelijk vele voordelen aan het kopen van tweedehands kleding. 

  • De kleding is goedkoop, dus je bespaart veel geld
  • De kleding belandt niet op de afvalberg 
  • Je draagt bij aan een duurzamere wereld
  • Je stuit op unieke items
  • En een super leuk uitje natuurlijk! 

4 tips voor tweedehands kleding

Kijk goed naar de kwaliteit van het kledingstuk

Groene lange tweedehands winterjas
De oude jas van mijn opa

Is het item stuk, zitten er gaten in of ziet het er verwassen uit? Kijk hier goed naar, want: Quality never goes out of fashion. Een little black dress of een goed zittende spijkerbroek gaan jarenlang mee en zou je generaties door kunnen geven. Ik heb bijvoorbeeld een hele toffe groene jas van mijn opa overgenomen. Ik verzuip er haast in, maar daarom ook juist zo tof. De kwaliteit van deze jas in nogsteeds erg goed. Hij is namelijk niet versleten, heeft een goede afwerking en is van fijne materialen gemaakt. De kwaliteit van kleding bij vintage en tweedehands winkels is vaak al gecontroleerd, maar bij de kringloop niet. Het is natuurlijk zonde als je iets nieuws hebt gekocht en er blijken gaten in te zitten. Zonde!

Let op het materiaal

Lees de labels in het kledingstuk goed. In het label zal altijd staan waarvan het kledingstuk gemaakt is en in welk land het geproduceerd is. Kies dan het liefst voor natuurlijke materialen. Natuurlijke stoffen zijn goed ademend en nemen vocht op. Laat kledingstukken gemaakt van synthetische materialen liever links liggen als je milieubewuste keuzes wil maken. Dit materiaal laat namelijk micro-deeltjes plastic achter tijdens het wassen en komt in de zee terecht. Daarnaast houden synthetische stoffen bacteriën ook erg goed vast.

De prijs

Zoals ik al eerder had benoemd vind je in vintage en tweedehands winkeltjes al voorgeselecteerde kledingstukken en bij de kringloop niet. Hierdoor verschilt de prijs nogal tussen vintage winkels en de kringloop. Kleding uit vintage winkels is duurder, maar dan kan je wel rekenen op goede kwaliteit. Ik vind het daarom ook niet erg om wat meer uit te geven aan kleding in vintage winkels, alleen dan moet dit het ook echt waard zijn. Ik kijk dan altijd of ik het bijzonder en uniek genoeg vind. Bij de kringloop is er geen voorselectie gemaakt op kwaliteit en kan je een kledingstuk scoren voor een prikkie. Super leuk! Maar dit betekent wel dat je zelf dus goed moet letten op de kwaliteit en het merk, want de kringloop zal ook gewoon fast fashion merken doorverkopen. Let bij online tweedehands kleding ook goed op de prijs. Ik heb een paar maanden geleden online een broekje aangeschaft voor 20 euro van iemand die hem niet meer wilde. Toen ik deze binnenkreeg was ik teleurgesteld. Je voelde gewoon dat het een heel goedkoop stofje was. Hij voelde namelijk erg dun aan en viel niet echt goed. Waarschijnlijk kostte dit broekje nieuw niet eens 20 euro (het broekje was verder ook merkloos). Dus vraag als je het niet zeker weet om goede fotos!

De maat zegt niet alles

Let niet altijd op maten bij tweedehands kleding. Als je iets leuks ziet, ga het gewoon passen. De kleding kan net anders bij jou vallen, want elk merk heeft weer een andere fit of de kleding is oversized misschien juist leuk. Dit kan je op een heleboel leuke manieren stylen. Zelf heb ik best veel oversized kleding in mijn kast. Net als bijvoorbeeld die jas van mijn opa. Daarnaast waren maten vroeger ook anders waardoor je andere maten misschien juist beter past. 

Heb jij misschien nog tips bij het kopen van tweedehands kleding? Laat het weten in de reacties!

Leave a Reply

Your email address will not be published.