FREE shipping & returns | 30 day return policy

Veel voorkomende misvattingen over duurzame mode

Duurzame mode blijft altijd een lastig gebied. Het is onmogelijk om alles 100% goed te doen en daarbij is duurzaamheid is relatief. Wat voor jou duurzaam is, is voor iemand ander misschien nog niet duurzaam genoeg. Of andersom natuurlijk. Ook ik kan op duurzaam gebied nog veel leren. Dat is een van de redenen waarom ik het leuk vind om dit met jullie te delen. 

Wat is duurzame mode precies?

Over wat duurzame mode voor ons betekent hebben we al eerder een blog geschreven, maar ik vat het nog even kort samen. Wij vinden het belangrijk dat de stoffen milieuvriendelijk zijn. Stoffen die het minst schadelijk zijn voor mens, natuur en dier. Daarnaast kiezen wij er ook voor om de kleding te produceren in Nederland om de CO2 uitstoot zo laag mogelijk te kunnen houden. Duurzame mode betekent niet alleen milieuvriendelijke stoffen en een lage CO2 uitstoot. Ook staan wij voor ethisch verantwoorde mode. Wij willen er zeker van zijn dat arbeiders een goede loon krijgen en in veilige werkomstandigheden kunnen werken. Dit is ook beter te controleren in Nederland waar we gemakkelijk het atelier kunnen bezoeken. Duurzame mode is ook langdurig gebruik. Is de kleding van goede kwaliteit en gemaakt om lang mee te gaan? 

,Lees ook: Wat betekent duurzaamheid voor ons?

Misvattingen over duurzame mode

“Door te stoppen met het kopen van fast fashion zullen er banen in ontwikkelingslanden verdwijnen.”

Dit argument heb ik wel vaker gehoord. Tuurlijk, als iedereen op hetzelfde moment stopt met het kopen van fast fashion zal dat een enorme economische ramp zijn. Maar dit is wel een heel onrealistisch scenario. Het kost tijd om de gehele mode industrie te transformeren en het is een proces van denken en doen dat anders verandert bij elk individueel. 

Ook zijn de arbeidsomstandigheden erg slecht (soms zelfs gevaarlijk) en krijgen de werknemers erg lage lonen. 

,Lees ook: De huidige mode-industrie

,Lees ook: Wat is fast fashion?

Dit zijn niet de soort banen die we moeten verdedigen, toch? Waarom zouden we deze omstandigheden niet proberen te verbeteren in plaats van ze maar te accepteren? 

“Je moet je fast fashion kledingstukken wegdoen om een ware duurzame kledingkast te hebben.”

Als je eerder bepaalde items uit fast fashion winkels hebt gekocht, ze nog steeds erg leuk vindt en vaak draagt, houd ze dan vooral! Een duurzame kledingkast heeft ook meer te maken met jouw eigen mindset dan met bepaalde duurzame kledingstukken die erin hangen. Door creatief en langdurig om te gaan met je oude fast fashion items hoef je ze heus niet weg te gooien. En als je dan in de toekomst goed en bewust nadenkt en kiest voor duurzame (of tweedehands) kleding ben je natuurlijk al duurzaam bezig.

“Duurzame kleding is duur.” 

Het klopt dat duurzame kleding duurder is dan fast fashion kleding. Door massaproductie, het niet gebruiken van milieuvriendelijke stoffen en onethische arbeidsomstandigheden kunnen de prijzen laag blijven. Wij kiezen liever voor een kleine productie (ook zodat er geen items overblijven die niet verkocht worden), milieuvriendelijke stoffen en zekerheid over goede arbeidsomstandigheden. Daar betaal je wel een hogere prijs voor, maar dit zijn wel de ware kosten van een kledingstuk. Het is dan ook de bedoeling dat je langer met je items doet. Dus relatief zal dat op hetzelfde uitkomen. Het is meer dat wij gewend zijn aan de (niet normaal) lage prijzen van fast fashion (want vroeger bestond fast fashion ook niet). 

Leave a Reply

Your email address will not be published.