FREE shipping & returns | 30 day return policy

Vegan leer

Zoals Susan een paar weken geleden ook al zei, krijgen wij veel support en tips van vrienden en familie om ons heen, wat echt super leuk is natuurlijk. Hier zijn wij heel erg blij mee. Het is erg leuk om te weten dat er bij onderwerpen zoals duurzaamheid al snel aan ons gedacht wordt. Een paar dagen geleden stuurde mijn zus een link met een artikel over veganistisch leer. ,,In dit artikel van Linda.nl wordt gediscussieerd over hoe milieuvriendelijk veganistisch leer eigenlijk is.

Leer

Leer wordt gemaakt van de huiden van dieren zoals koeien, varkens, schapen, geiten en krokodillen, maar soms ook van honden en katten. Het is vaak niet gelabeld waardoor je er niet achter kan komen van welk dier het leer afkomstig is. De productie van leer kost ook nog eens veel water.,, Uit één koeienhuid worden ongeveer 18 paar leren schoenen gemaakt, waarvan elk paar 1,4 miljoen liter water nodig heeft om gemaakt te worden.

Je zou misschien denken dat leer biologisch afbreekbaar is, omdat het van dieren gemaakt wordt. Dit is niet het geval. De huid wordt eerst gelooid om gebruikt te kunnen worden. Hierdoor is het niet meer biologisch afbreekbaar. Het bevat daarnaast ook schadelijke stoffen als chroom, koolteer en cyanide. Deze schadelijke stoffen worden geloosd in rivieren in Bangladesh met daarnaast ook verf, vet, olie, haar, bloed en vlees.

Vegan leer

‘Vegan leer’ is wel echt iets heel anders dan echt leer. Er hoeven in ieder geval geen dieren voor te sterven. Het kan gemaakt zijn van ananasbladen, algen of kurk, maar ook van synthetische stoffen, zoals plastic.

PU en PVC

De meest gebruikte materialen voor synthetisch leer zijn polyvinylchloride (PVC) en polyurethaan (PU). Net als echt leer wordt synthetisch leer vaak geproduceerd met verschillende chemicaliën, die niet al te best zijn voor het milieu. Bij het gebruik van PVC voor vegan leer komen naast de chemicaliën er ook nog eens dioxines vrij. Dit is een zeer giftige verbinding dat ontstaat bij het verbranden van materialen die veel chloor en chloriden bevatten. Het is erg gevaarlijk voor de mensen die werken met deze stoffen. Daarnaast worden er ftalaten gebruikt, zodat de stof flexibel wordt. ,,Deze zouten zijn schadelijk voor de gezondheid van de mens en schadelijk voor de voortpanting. Bovendien kunnen deze stoffen terechtkomen in het drinkwater en het milieu.

PU is een stuk minder schadelijk en door een speciale coating komt het gevoel erg dicht in de buurt van echt leer. Het wordt alsmaar technisch ontwikkeld om de stof te verbeteren. Echter blijft PU een plastic wat bijdraagt aan de plastic soep. Door de impact op het milieu vind ik persoonlijk deze optie nog niet vegan genoeg.

Rabarberleer

Om het nog lastiger te maken bestaat er ook zoiets als rabarberleer en dit is niet gemaakt uit de plantenvezels van rabarber. Het is echt leer gemaakt van dierenhuiden. Handige benaming? Niet echt.. Raberleer wordt dus gemaakt van dierenhuiden. Echter is het looiproces plantaardig. Er wordt extract uit de wortels van rabarber gebruikt voor het looien van de stof, in plaats van de chemicaliën die bij gewoon leer worden gebruikt.

Ananasleer

Ananasleer wordt gemaakt van de bijproducten van ananasteelt. ,,Piñatex is een bedrijf dat ananasleer maakt. Het product voelt wel wat anders aan dan echt leer. Het is veel zachter, soepeler en heeft een heel andere structuur. Het is wel een goed duurzaam alternatief. In plaats van dat het bijproduct wordt gezien als afval, wordt er nu een product van gemaakt.

Andere duurzame leervervangers

In laboratoria wordt er nu hard gewerkt aan de ontwikkeling van leervervangers op basis van eiwitten, zeewier, schimmels en plantaardige vezels. Hier moeten we dan nog wel even geduld voor hebben.

Kijk dus bij het kopen van een item goed naar de etiketten. Ga niet direct af op een benaming van leer (zoals rabarberleer), maar doe eerst onderzoek voordat je het koopt. Kijk naast de etiketten ook naar de stof en de kwaliteit daarvan. Is de stof erg dun? Dan kan het snel kapot gaan. En door het vele malen vervangen van een synthetisch leren jasje wordt de milieu-impact nog veel groter. Ik hoop dat we in de toekomst kunnen genieten van verschillende varianten van plantaardig ‘leer’.

Leave a Reply

Your email address will not be published.