FREE shipping & returns | 30 day return policy | orders are shipped on Saturdays only

Waar gaat jouw gedoneerde kleding naartoe?

Uit een onderzoek van Motivaction naar consumenten en duurzame kleding blijkt dat we nog niet heel aandachtig kleding kopen. Slechts 12% heeft ooit een kledingstuk niet gekocht, omdat ze twijfelde over de duurzaamheid. Echter zijn we wel kampioen in kleding een tweede leven geven.,, Zo brengt 61% haar kleding naar een textielcontainer, geeft 41% haar kleding aan een goed doel en geeft 33% haar kleding weg aan vrienden of familie. Deze cijfers klinken niet verkeerd als je het mij vraagt! Na wat doorklikken en meer lezen, kwam ik bij een aantal artikelen die schreven over wat er gebeurt met je afgedankte kleding en ik raakte geïnteresseerd. Dus ik besloot mijzelf hier meer in te verdiepen en ook jullie op de hoogte te brengen van wat er met jouw kleding gebeurd. 

135 miljoen kilo

Door de opkomst van fast fashion is het logisch dat er steeds meer kleding wordt weggedaan. De kleding is immers gemaakt om slechts een aantal keer (lees: ongeveer 7) gedragen te worden. Dit is een truc van de fast fashion industrie, zodat je sneller nieuwe kleding koopt, maar hierover later meer. Zoals ik in de inleiding noemde, zijn wij Nederlanders erg goed in recyclen, maar helaas belandt er jaarlijks nog steeds een heleboel kleding op de vuilnisbelt. ,,135 miljoen kilo maar liefst! Dit is enorm zonde en vervuilend, want al die kleding wordt gewoon verbrand. Je kan je kleding veel beter wegbrengen naar een kledingcontainer. Als we de cijfers van Motivaction mogen geloven doet gelukkig een ruime meerderheid van de mens dit ook. 

Vuilnisbelt met veel kleding

Do’s & don’ts

Hetgeen wat misschien verwarring brengt, en er misschien ook voor zorgt dat er nog steeds zoveel kleding in vuilnisbakken verdwijnt, zijn de regels van de kledingcontainer. Ik dacht altijd dat je geen kapotte of vieze kleding in de containers mag gooien, maar niets is minder waar. Ook al is de kleding misschien niet meer draagbaar, het kan alsnog gerecycled worden. Zo maken ze van niet meer te redden kleding poetsdoeken of vloerbedekking. Overigens mag er nog veel meer in dan ik dacht, namelijk ook riemen en tassen, maar ook ondergoed, handdoeken, gordijnen en beddengoed. Milieu Centraal heeft een mooi lijstje gemaakt met wat er wel en niet in de kledingcontainers mag worden gegooid. ,,Check het hier.

En dan 

Oke, stel je hebt weer een mooi stapeltje kleding die je naar de kledingcontainer hebt gebracht of in een van de goede doelen containers, zoals het leger des heils. Maar wat gebeurt er dan? Ik was heel benieuwd wat er vervolgens met mijn kleding gebeurt. Ikzelf (misschien wat naïef) dacht altijd dat het aan arme kindjes in Afrika werd gegeven of in ieder geval aan derde wereld landen. Dit is echter niet het geval. Er zit een heel verdienmodel aan het inzamelen van textiel. Ten eerste er zijn drie soorten inzameling organisaties:

  • Organisaties basis van charitatieve doelstellingen. Deze inzamelaars gebruiken de opbrengsten om in hun eigen projecten te steken;
  • Organisaties op basis van commerciële doelstellingen. Deze organisaties zijn soms ook donateur van een goed doel, maar vanwege de winstgevende doelstelling, zullen ze altijd minder geven dan charitatieve inzamelaars;
  • Kringloop organisaties. Kleding hiervan wordt gesorteerd en verkocht aan kringloopcentra.

Zodra de inzamelaars de kleding hebben ingezameld, wordt het verkocht aan sorteerders. De sorteerders verkopen het textiel weer aan handelaren over de hele wereld. ,,Tussen de 60 à 70 procent van het ingezamelde textiel gaat naar het buitenland. Zo komt zomerkleding vooral terecht in Oost- en West-Afrika, gaat winterkleding (van de beste kwaliteit) naar Oost-Europa en Rusland en kleding dat niet meer gedragen kan worden gaat naar India of Pakistan om gerecycled te worden. Uiteindelijk verkopen de lokale markthandelaren de tweedehandskleding voor een paar euro op lokale markten. Heel wat anders dus dan dat mijn kleding wordt weggeven aan mensen die het nodig hebben.

Fast fashion en de tweedehandsmarkt

Een lange tijd was de kleding dat werd doorverkocht best wat waard. Zelfs zoveel dat een paar jaar geleden kledingcontainers werden leeggeroofd. Nu is de situatie heel anders. Kledingbakken zitten voller dan ooit en inzamelaars en sorteerders krijgen de miljoenen kilo’s kleding steeds moeilijker verkocht. ,,De kiloprijs voor textiel is met ongeveer 20% gedaald ten opzichte van een paar jaar geleden. Een van de redenen dat de kiloprijs daalt komt mede door de fast fashion industrie. De kleding dat in de containers wordt gegooid heeft bijna geen waarde meer, waardoor het heel lastig te verkopen is voor de inzamelaars, sorteerders en handelaren. Daarnaast is ook de westerse welvaart een van de redenen. Onze welvaart is enorm gegroeid de afgelopen jaren, waardoor wij meer zijn gaan kopen en meer weg doen. Het aanbod van tweedehands kleding is gegroeid en gegroeid, maar de vraag groeit niet mee. De Afrikaanse, Oost-Europese en indiase landen hebben genoeg tweedehands kleding. Een stijgend aanbod en een niet mee stijgende vraag zorgt voor dalende prijzen. Dit zet het verdienmodel van de inzamelaars onder druk. Het is dus tijd voor een nieuw model om kleding en textiel te verwerken. 

Wat ik ook nog graag even wilde zeggen, iets waar ik hiervoor nooit over nadacht is dat de export van westerse tweedehands kleding ervoor zorgt dat de lokale maakindustrie in landen als Kenia en Tanzania niet van de grond komen. In 2016 wilde de East African Community een verband invoeren om de import terug te dringen door hogere importheffingen in te lassen. Het antwoord van de Verenigde Staten (de grootste exporteur) was het intrekken van handelsvoordelen als dit verband stand zou houden. Dit schrok Kenia, Tanzania en Oeganda af waardoor het verband nooit echt heeft bestaan. Toch verzetten vele Afrikaanse landen zich tegen de import van westerse afdankertjes en blijven ze zoeken naar mogelijkheden om dit te beperken. Misschien zorgt dit er wel voor dat er helemaal geen afzetmarkt meer is voor tweedehands kleding in Afrika. Nog meer reden dus om een nieuw (meer milieuvriendelijk) systeem te hanteren. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.